Blogit
Puhalletaan yhteen hiileen

Puhalletaan yhteen hiileen

Syksy ja ruska ovat jo saapuneet Suomeen, mutta millainen syksy? Olisiko kukaan meistä pystynyt arvaamaan mikä tilanne on nyt? Suomeen virtaa pakolaisia ja lisäksi Suomi painiskelee tällä hetkellä taloudellisen ahdingon kourissa. Meiltä vaaditaan nyt suvaitsevaisuutta ja kärsivällisyyttä, ja sitä kuuluisaa suomalaista sisua, joka tuntuu ainakin minun mielestäni olevan välillä hukassa.

Myönnän, että en paljon ymmärrä talousasioista. Sen ainakin tiedän, että tilanne ei voi korjaantua, jos kukaan ei ole valmis luopumaan jostakin. Tiedän sen, että ne leikkaukset, joita hallitus on suunnitellut koskettaa varmasti kaikkein kipeimmin niitä, jolla on pienet tulot. Tämä ei ole helppo tilanne kenellekään, mutta kaikkein vähiten niille, jotka päättävät asioista. Uskon, että he tekevät päätöksiä, niin kuin parhaaksi näkevät.

Toinen kysymys on se miten me suhtaudumme siihen ja olemmeko me valmiita tukemaan sitä, että Suomen taloudellinen tilanne kohenisi ja pakolaisten elämään löytyisi ratkaisu? Vai olemmeko kenties niitä, jotka vastustavat muutoksia kaikin mahdollisin tavoin?

Olisi hyvä muistaa, että kaikilla ihmisillä on oikeuksia, mutta myös velvollisuuksia, joita me hyvään tottuneet ihmiset emme aina muista. Suomen taloudellinen tilanne paranee varmasti pikkuhiljaa, mutta vaatii kovaa työtä ja yhteistyö on tässäkin asiassa voimaa. Siihen tarvitaan myös neuvottelukykyä, kauaskantoisia suunnitelmia ja pitkäjänteisyyttä, sillä tällaiset asiat eivät muutu hetkessä.

Suomessa on eletty ennenkin vaikeita aikoja, ja niistä on selvitty eteenpäin. Uskon, että niin käy nytkin, niin pakolaistilanteessa, kuin Suomen taloudellisessa tilanteessa. Kun vain jaksamme puhaltaa yhteen hiileen ja olla kärsivällisiä. Tärkeintä on se, että jaksaisimme katsoa luottavaisin mielin tulevaisuuteen, sillä asioilla on tapana järjestyä!

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...