Uutiset
Aikuiset hevosharrastajat opissa opistolla

Aikuiset hevosharrastajat opissa opistolla

Reisjärven kansanopiston kurssitarjonta lisääntyi yhdellä kurssilla, kun siellä pidettiin kolmen päivän pituinen aikuisten hevosharrastajien kurssi. Yleensä kurssit ja leirit on pidetty lapsille ja nuorille, mutta harrastuksen parissa toimii paljon isiä ja äitejä ja lapsettomiakin ja nyt palvelu avautui heillekin.

Opistolla on ollut hevosia kahdeksan vuotta ja ratsastusleirejä lapsille on järjestetty saman pituinen aika.
Reisjärven opiston 20 leiriläisen joukko oli kokoontunut laajalta alueelta. Esim. suomen työhevosen kärryineen ja karheineen oli tuonut Kyösti ja Saara-Liisa Kaikkonen Ranualta asti.
Kurssin vetäjä Linda Korva kertoi, että aluksi perustettiin WhatsApp-ryhmä ja siellä avattiin keskustelu aikuisten kurssin tarpeesta. Yhdessä ideoimme ohjelman ja lopulta kolmen päivän kurssi oli valmis.-Keskustelun, lentopallon, uinnin ja saunan lisäksi saimme hyvän annoksen tietoutta. Mervi Pakola kävi puhumassa hevosten koulutuksesta ja opettamassa ratsastusta. Saara Wekström kävi opettamassa hevosten hierontaa.
Riitta Nurmimäki on opiston hevoshoidon ja ratsastuksen opettaja ja erityislinjan henkilökohtainen avustaja. Hän kertoo, miten monessa asiassa eläin ja erityisesti hevonen voi ihmistä auttaa.
-Olemme nähneet, että hevonen rauhoittaa ylivilkkaan nuoren, hevonen saa nuoren liikkeelle ruokkimaan ja harjaamaan sitä, motoriikka paranee kärryjen laitossa, heinän jaossa, selkään nousussa ja ratsastuksessa.
– Liikuntarajoitteisille ratsastus vahvistaa lihaksia. Monelle lapselle ja nuorelle hevosen hoito, ohjaus ja ajaminen tuottaa valtavaa onnistumisen tunnetta. Monia ihastuttaa, miten hevonen tottelee, seuraa ja on ystävällinen hoitajalle, kertoo Riitta Nurmimäki.
Opistolla hevostalous on valinnainen aine. 140 oppilaasta on valinnut aineen 35. Opistolla on nähty, että hevonen sitouttaa opistoon kiinteämmin, koska moni haluaa hoitaa eläintä nyt ja seuraavinakin päivinä. Aamunväsymyskin katoaa, kun kuulee, että saa lähteä hoitamaan tallivuoroa, kertoo Riitta.

Teksti ja kuvat: Päiviö Karttunen

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Olli Romppasen töitä Aasian taidebiennaalissa

Olli Romppasen töitä Aasian taidebiennaalissa


Olli Romppasen töitä Aasian taidebiennaalissa

Aasian 18. taidebiennaali, maanosan suurin nykytaidetapahtuma on parhaillaan meneillään Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa. Suomea tapahtumassa edustaa mediataiteilija Olli Romppanen (s. 1984), jonka valokuvateoksia nähdään biennaalin päänäyttelyssä. Osa teoksista on kuvattu Haapajärvellä ja...

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä


Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Kari Isotalus vastaa puhelimeen Sveitsin Zumikonista, Zürichin kupeesta. Tunnelmat ovat aurinkoiset niin kelien kuin mielen osalta. Sveitsissä nautitaan loppukesän +27 asteen lämmöstä ja edessä on finaaliviikonloppu (22.-23.9.) maan pesäpallomestaruusturnauksessa. Sitä Isotalus odottaa jälleen...


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä

Syksyn seurakuntavaaleihin asettautuu Haapajärvellä ehdokkaita neljästä valitsijayhdistyksestä. Nykyisen kirkkovaltuuston ryhmien paikkajaon mukaisessa suuruusjärjestyksessä ehdokkaat ovat: Uusi Viini –ehdokaslista: Aino Eronen, Tiina Järvenpää, Katja Koistila, Timo Koskela, Erkki Leppälä...