Blogit
Muistoni presidentin vierailusta

Muistoni presidentin vierailusta

Haapajärvi saa harvoin osakseen koko Suomen huomion. Sellainen harvinainen hetki koitti 20 vuotta sitten. Presidentti Martti Ahtisaarella oli tapana tehdä säännöllisesti maakuntamatkoja, koska hän oli tietääkseni antanut sellaisen lupauksen presidentinvaalien yhteydessä. Hänen ohjelmaansa kuului vierailu Haapajärvelle elokuussa 1995.

Ahtisaaren vierailu Haapajärvellä juuri elokuussa 1995 ei ollut sattuma, sillä paikkakunnalla vietettiin valtakunnallisia kotiseutupäiviä juuri tuolloin. Presidentti oleskeli Haapajärvellä viikonlopun ajan. Ilmeisesti hänelle esiteltiin paikkakuntaa lauantaina sillä tavalla, että häntä lennätettiin helikopterilla. Minä näin kyseisen helikopterin silloin, kun olin soutamassa veneellä järvellä.

Minä tiesin, että presidentin oli määrä paljastaa K. J. Ståhlbergin lapsuudenkotimuseon eteen pystytetty patsas sunnuntaina. Tämä oli ainoa tilaisuuteni nähdä omin silmin presidentti. Minä saavuin paikalle polkupyörällä. Huomasin heti, että kohtalaisen suuri väkijoukko oli kokoontunut paikalle. Paikalla oli myös soittokunta. Hetken ajan vaikutti siltä, että väkimäärä oli kovin suuri, mistä syystä en voisi nähdä presidenttiä.

Sitten minä huomasin, että museon toisella puolella voisi olla tilaa. Kävelin sinne museon takapihan kautta. Onnistuin löytämään paikan, josta näin esteettä, kun presidentti Ahtisaari paljasti Ståhlbergin muotokuvan. Sitten presidentti meni museon sisälle.

Patsas oli asetettu paikoilleen jo hyvissä ajoin ennen presidentin saapumista. Näin ollen pikimusta kangas ennätti peittää patsasta jonkin ajan, ennen kuin presidentti Ahtisaari paljasti sen. Minusta otettiin sattumalta valokuva, kun olin patsaan luona kerran kesällä 1995. Olin 15-vuotias tuolloin.

Ahtisaari oli valittu SDP:n presidenttiehdokkaaksi avoimessa esivaalissa vuonna 1993. Jos esivaalisysteemi olisi ollut erilainen, Kalevi Sorsasta olisi todennäköisesti tullut tämän puolueen presidenttiehdokas. Olisi mielenkiintoista tietää, millainen olisi ollut vuoden 1994 presidentinvaalien tulos siinä tapauksessa.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...