Blogit
Suomi-neito pulassa

Suomi-neito pulassa

Ajattelin kirjoittaa jutun, jossa ei mainita sanaakaan hallitsemattomasta maahanmuutosta tai pala palalta isänmaata myyvistä toheloista. Vai käykö niin kuten aikoinaan kun isäntä pyysi kirjoittamaan jonkin iloisen runon, syntyi runo pojasta, joka ampui itsensä toukokuisena yönä elämän naputtaessa pihlajanoksalla ikkunaruutuun. Kai meikäläisen perimässä on jotain niin raskasta että mieli jää soutamaan tummiin vesiin ja syövereihin.

Miten paljon helpompaa olisi kun matkareppu olisi kevyt kantaa tai sen voisi välillä paiskata suurelle kaatopaikalle. Että olkoon siinä vaikka maailman loppuun saakka. Sitä paitsi ei niihin asioihin ihmisen rääpäle pysty paljonkaan vaikuttamaan.

Ennestään jo muiden kustannuksella lompakkoaan lihottaneiden ahneus on loputon. Siinä on turha tavallisen kansan inistä. Päättäjät toteavat vain kuten Mika Waltarin romaanien jotkin henkilöt ;”puheesi on kuin kärpäsen surinaa korvissani.”

Mutta tänään paistaa ihana aurinko valkoisen hangen pintaa hivellen. Kevät on tulossa aroin askelin. Millainen kevät ja kesä meillä on edessä? Näemme varmaan asioita, joita emme haluaisi nähdä emmekä kokea. Suomi-neito on joutunut myrskyyn joka kaataa suuriakin metsiä. Siinä tuiverruksessa tarvitaan tukevaa arvopohjaa ja tervettä omanarvontuntoa, jotta ymmärrämme miten arvokas ja puolustamisen arvoinen kotimaamme on.

Mutta jatkanpa vielä Waltarin tekstillä. Tämä katkelma on Sinuhe egyptiläisen alkusivuilta, siinä maanpakoon karkotettu lääkäri Sinuhe pohtii ihmisluontoa näin: ”Sillä ihminen pahuudessaan on julmempi ja paatuneempi kuin virran krokotiili. Hänen sydämensä on kovempi kiveä. Hänen turhuutensa on tomua köykäisempi. Upota hänet virtaan, niin hän vaatteittensa kuivuttua on sama kuin ennen. Upota hänet suruun ja pettymykseen, ja jos hän nousee, hän nousee samana kuin ennen.”

Aika murheellinen kuvaus ja tosi kun katselee tämän ajan nousukkaiden ja valtaapitävien jälkeensä jättämiä raunioita.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...