Blogit
Lepikon torpasta Tamminiemeen

Lepikon torpasta Tamminiemeen

Tänä vuonna on muisteltu sitä, kuinka Urho Kekkosen presidenttikauden alkamisesta tuli kuluneeksi tasan 60 vuotta. Kekkonen oli kiistanalainen henkilö jo omana aikanaan. Hänellä oli toki kannattajansa, mutta myös vastustajia oli paljon. Jos tapahtumien kulku olisi ollut erilainen, Kekkosen maalaisliittolainen puoluetoveri Viljami Kalliokoski olisi valittu Suomen presidentiksi. Nämä miehet olivat toistensa vastakohtia.

Joka tapauksessa Urho Kekkonen valittiin Suomen presidentiksi vuonna 1956. Suomen pitkäaikaisimman presidentin elämäntaipale alkoi Lepikon torpasta ja se päättyi presidentin virka-asuntoon Tamminiemeen. Kun Kekkonen jätti presidentin tehtävät vuonna 1981, hän jäi asumaan Helsingissä sijaitsevaan Tamminiemeen viettäen siellä viimeiset vuotensa.

Sekä Lepikontorppa että Tamminiemi toimivat museoina nykyisin. Tamminiemessä en ole vierailut, mutta minulla oli kerran tilaisuus vierailla Pielavedellä sijaitsevassa Lepikon torpassa. Se tapahtui loppukesällä 1998. Tämän matkan varsinainen tarkoitus oli vierailla Kuopiossa, mutta samalla oli mahdollista käydä myös Pielavedellä, koska molemmat kohteet sijaitsevat Savossa.

Lepikon torppa paljastui melko tilavaksi harjakattotaloksi, jonka sisällä oli ajalle tyypillisiä maalaistalon huonekaluja ja erilaisia esineitä. Muistaakseni oikeastaan yksi seinässä riippunut valokuva yhdisti tämän talon Urho Kekkoseen. Se oli Kekkosen perhekuva, joka oli otettu joskus 1900-luvun alussa. Jos sitä valokuvaa ei olisi ollut, tämän talon olisi voinut kuvitella kuuluneen jollekin tuntemattomalle savolaiselle maanviljelijälle.

Lepikon torpasta otetut valokuvat ja omat muistoni paljastavat sen, että tässä talossa oli uuni ja savupiippu. Rakennuksessa oli sekä uuni että savupiippu jo silloin, kun Kekkonen vietti siellä lapsuuttaan. Kun hän ryhtyi tavoittelemaan presidenttiehdokkuutta, niin Lepikon torppa yritettiin saada näyttämään vaatimattomalta harjoittamalla kuvamanipulaatiota. Torpasta häivytettiin savupiippu pois. Siitä on käyty keskustelua, että oliko torpassa savupiippu vielä silloin, kun Urho Kekkonen syntyi.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...