Blogit
Talven selkä taittuu

Talven selkä taittuu

 

_MG_4540Talvi menettää otettaan, vaikka eipä tuo ote oikein kova ollutkaan. Syksy oli pitkä ja lämmin, ainakin niin minä sen muistan. Metsämiehen muisti voi olla omanlaisensa, ei se perustu faktoihin. Se perustuu lähinnä mielikuviin, jotka syntyvät jahdin tiimellyksessä. Nämä mielikuvat auttavat seuraavaa metsästyskautta odoteltaessa.Syksy alkoi hieman liian lämpimästi, koirille lämpöä oli päivisin liikaa. Jahdit oli aloitettava hyvissä ajoin ennen auringon nousua. Mikä sen hienompaa, kun seurata auringon nousua luonnon keskellä. Metsäretkillä ei tarvinnut palella, ei edes aamuisin. Oli huomattavasti helpompaa kuvata jahtia, kun kylmyys ei verottanut kameroiden akkuja. Toki joinakin aamuina oli hieman kosteaa, joten sadesuojuksia kehiteltiin.

Tämä jahtikausi tuli pyhitettyä hyvin pitkälti videokuvauksiin. Videokuvaus toi mukanaan uusia haasteita. Oli otettava huomioon myös äänimaailma. Ensimmäisenä tuli ongelmana eteen tuulen vaikutus. Tuulen kohina peittää alleen komeimmatkin ajohaukut, eikä jälkikäsittelyssä niitä täysin voi pelastaa. Varsinkin puuskainen tuuli on hankala. Lisäksi omat hankaluutensa oli tausta äänien kanssa. Ohi ajavat autot, metsäkoneet ja liikenteen häly varsinkin kuulaina tyyninä syysaamuina olivat kiusallisia. Kuvausrutiinin synnyttyä nämä ongelmat saatiin kuntoon tai ainakin siedettävälle tasolle.

IMG_0129

Syksyn edetessä, jahti kameran takana alkoi onnistumaan. Pääsääntöisesti  kuvauksien onnistumiseen tarvitaan kaksi. Varsinkin jos halutaan kuvata niin sanotusti ”kaato”. Yksin ei tahtonut kuvakulmat oikein toimia, jänis ei suostunut noudattamaan ennalta tehtyä käsikirjoitusta. Näissä kuvauksissa muutenkin kaikki oli mahdollista, hyvällä ennakoinnilla saatiin kuitenkin onnistumisia. Kuvauskalusto ei varmaankaan ole meillä aivan viimeisintä mallia. Tämä ei kuitenkaan vaikuta lopputulokseen, kunhan vain oppii käyttämään kameran ja mikrofonin ominaisuuksia.

Ainut puute minkä me totesimme, oli toisen kameran tarve. Kahdella kameralla onnistuminen olisi varmempaa. Toisaalta asettihan yhden kameran käyttö haasteita kameran sijoituksesta alkaen. Kuvauksissa kiehtovinta onkin varmaan se miten saada aina parempia ja toimivampia videoita. Niin sanotusti nälkä kasvaa syödessä. Nyt vain odottelemaan seuraavaa kautta ja suunnittelemaan kuinka niistä videoista saataisiin parempia.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...