Blogit
Terrorismin maantiede

Terrorismin maantiede

Terrorismi on edelleen maailman vitsaus. Se oli vitsaus jo silloin, kun minua ei ollut vielä olemassa. Esimerkiksi Länsi-Saksan riesana oli nuorten kommunistien perustama terroristijärjestö 70-luvulla. Kun sitten poliittinen terrorismi vähentyi, niin islamin fundamentalistiseen suuntaukseen pohjautuva terrorismi lisääntyi.

EU:n pääkaupunki Bryssel on ollut terrorismin näyttämönä tänä vuonna. Toivottavasti vastaava ei toistu enää missään. Asiantuntijat ovat rauhoitelleet suomalaisia, että pieni Suomi on epätodennäköinen kohde syrjäisen sijaintinsa takia. On kuitenkin olemassa yksi suuri teollisuusmaa, josta ei ole kuulunut terrorismiuutisia pitkään aikaan. Se on Japani.

Japanissa on ollut uskonnolliseen fundamentalismiin pohjautuvaa terrorismia edellisen kerran 90-luvulla, jolloin uskonlahko nimeltä ”Korkein totuus” aiheutti siellä tuhoa. Tämä lahko ei ole kuitenkaan ollut uutisissa pitkään aikaan. Itse asiassa Japanissa ei ole tehty uskonnolliseen fundamentalismiin pohjautuvia terrori-iskuja tällä vuosituhannella.

Yksi syy Japanin tilanteelle on todennäköisesti se, että maa on toteuttanut perinteisesti kireää siirtolaispolitiikkaa. Siksi noin 99 prosenttia maan asukkaista puhuu äidinkielenään japanin kieltä. Toisin sanottuna Japaniin ei ole muuttanut sellaisia henkilöitä, jotka olisivat voineet radikalisoitua ja ryhtyä terroristeiksi. Japanin sijainti on varmasti vaikuttanut tähän, koska kyseinen maa koostuu useasta saaresta.

On myös yksi yksinkertainen syy siihen, miksi islamilainen fundamentalismi ei ole ongelma Japanissa. Islam on hyvin marginaalinen uskonto Japanissa. Kristittyjä on huomattavasti enemmän siellä. Yleisesti ottaen näillä monoteistisillä uskonnoilla on ollut vaikeuksia löytää paikkaansa Japanissa, sillä japanilaisten perinteiset uskonnot ovat shintolaisuus ja buddhalaisuus.

Sitä, että jokin maa toteuttaa kireää siirtolaispolitiikkaa, paheksutaan tietyissä piireissä nykyisin. Eräs poliitikko ilmoitti blogissaan, että terrorismista huolimatta EU:n ulkorajoille ei saa rakentaa aitoja. Sitten kiinnitin huomioni erään toisen poliitikon blogikirjoitukseen. Minä päätin kirjoittaa kommentin, jossa mainitsin Japanin välttyneen terrorismilta 2000-luvulla. Kommenttini ei läpäissyt ennakkosensuuria.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...