Blogit
Vaivalloinen tie yliopistoon

Vaivalloinen tie yliopistoon

Pian on taas se aika vuodesta, jolloin uudet ylioppilaat saavat valkolakkinsa. Ylioppilaan on kuitenkin hakeuduttava myös jatko-opintoihin, mikä tarkoittaa joillekin pyrkimistä yliopistoon. Minä lähetin hakupaperit yliopistoihin vuonna 2003, mikä tapahtu noin neljä vuotta lakkiaisten jälkeen.

Ennen kuin pyrin mihinkään valtion yliopistoon, suoritin avoimen yliopiston opintoja usean opintoviikon verran Alkio-opistossa. Tulin sieltä takaisin Haapajärvelle toukokuussa 2003, minkä jälkeen minun oli mentävä ensimmäiseen pääsykokeeseen Oulun yliopistoon. Se oli aate- ja oppihistorian pääsykoe, jossa pääsykoekirjana oli historioitsija Eric Hobsbawmin teos ”Äärimmäisyyksien aika.”

Kävin suorittamassa vielä kaksi pääsykoetta Oulun yliopistossa kesäkuussa 2003. Ne olivat Suomen ja Skandinavian historian pääsykoe ja yleisen historian pääsykoe. Kumpaankin kokeeseen täytyi lukea kaksi kirjaa. En voinut majoittua Oulussa, joten minun täytyi matkustaa linja-autolla Haapajärven ja Oulun välillä.
Viimeinen pääsykoe oli Joensuun yliopistossa. Matkustin ensin junalla Ylivieskasta Tampereelle. Siirryin siellä Joensuuhun menevään yöjunaan. Onneksi samassa hytissä yöpyi eräs nuori mies, joka opiskeli Joensuun yliopistossa. Joensuu oli minulle tuntematon kaupunki, mutta hän opasti minut oikeaan paikkaan.

Joensuun yliopiston pääsykokeisiin ei ollut nimetty mitään pääsykoekirjoja, joten koekysymykset olivat yllättävät. Onnistuin kuitenkin vastaamaan kysymyksiin. Sain todeta myös tämän pääsykokeen aikana, kuinka suuri joukko pyrki yliopistoon. Karu totuus oli, että vain murto-osa hakijoista valittiin opiskelijoiksi.
Kun pääsykoe oli päättynyt, oli aika matkustaa pois Joensuusta. Minä päätin matkustaa linja-autolla Iisalmeen, missä minua odotti uusi linja-auto. Pääsin tällä kulkuvälineellä vain Pyhäjärvelle saakka, mutta se ei ollut ongelma. Olin soittanut matkan aikana kotiväelle Haapajärvelle ja pyytänyt, että minulle järjestyisi kuljetus matkan viimeiselle osuudelle.

Sitten seurasi jännityksentäyteisiä päiviä. Olinko menestynyt pääsykokeissa? Sain vastauksen tähän kysymykseen lopulta keskikesän aikoihin. Minut oli hyväksytty opiskelemaan sekä Oulun yliopistoon että Joensuun yliopistoon. Minun oli tehtävä valinta, joten valitsin Oulun yliopiston.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...