Uutiset

Elias Kahila toteutti visionsa

Mielikuva sellosta soittimena voi olla varsin perinteinen, mutta Haapajärveltä kotoisin oleva Elias Kahila vie soittimen käsittelyn aivan uudelle tasolle. Näppäilemällä, rämpyttämällä ja taputtamalla sekä tietysti jousella soittamalla Kahila saa sellostaan irti lukuisia erilaisia ääniä.
Kahilan ja multi-instrumentalisti Kristian Ijäksen muodostama Elias Kahila Band soitti tiistai-iltana Haapajärven kulttuurisalissa ilmaiskonsertin, jota ei voinut jammailematta kuunnella. Tunnin aikana kuultiin niin bändin omia kappaleita kuin taidokkaasti toteutettuja covereitakin.
Kahila ja Ijäs tapasivat aikoinaan yhteisen musiikkipiireissä vaikuttavan tuttavan kautta. Yhdessä he ovat soittaneet jo kuuden vuoden ajan, mutta kahdestaan he ovat musisoineet vasta puolitoista vuotta.
– Elias halusi koota bändin, jossa hän pääsisi toteuttamaan omaa visiotaan. Meillä on molemmilla rytmi veressä, joten sovimme soittajina hyvin yhteen, Ijäs kertoo.

EKB:n uniikki, svengaava soundi syntyy omaperäisestä sellonsoitannosta ja rytmikkyydestä. Kahila hyödyntää sellonsoitossaan myös looppi-tekniikkaa, jossa hän tallentaa soittamiaan pätkiä kappaleen taustalle soimaan. Haapajärven konsertissa päästiin muun muassa kuulemaan, kuinka American Woman -kappale rakentui nerokkaasti pala palalta. Vaikka keikoilla hyödynnetäänkin looppi-tekniikkaa, kaikki kuullut äänet soitetaan kuitenkin livenä.
Vuonna 2006 julkaistun Break Point -albuminsa jälkeen Kahila halusi ryhtyä kehittämään täysin omaa soittotekniikkaa.
– Halusin tehdä musaa josta voisin itse diggailla. Minulla on klassisen musiikin koulutus ja pidän klassisesta musiikista, mutta minulla ei ole intohimoa sen soittamiseen, Kahila kertoo.
Musiikissaan Kahila haluaa päästä pop-rockin ytimeen, ja hän on kehittänyt soittotekniikkaansa kohti bluesin ja funkin alkulähteitä. Kahila on aloittanut sellonsoittamisen Jokilaaksojen musiikkiopistossa vuonna 1991. Haapajärvellä hänen opettajanaan toimi puolalaissyntyinen Ewa Tracz-Lejman.
– Haapajärveltä sain hyvät eväät musiikkiuralleni. Musiikkiopiston seurauksena paikkakunnalta on noussut useita ammattimuusikkoja, Kahila kehuu.
Täysin oma lukunsa EKB:ssä on Kristian Ijäksen kyky hallita useita eri soittimia, ja soittaa niitä jopa yhtäaikaisesti. Keikkojen aikana Ijäs soittaa rumpupolkimia, bassoa ja akustista kitaraa.
– Nopea vaihtaminen soittimesta toiseen ja niiden yhtäaikainen soittaminen vaatii valtavasti keskittymistä. Ennen itse asiassa soitin pelkästään rummuilla, vasta Eliaksen tavattuani olen ryhtynyt soittamaan julkisesti muitakin instrumentteja, Ijäs kertoo.

Jyväskylän kotipaikkakunnakseen mainitseva EKB tekee keikkoja ympäri Suomea. Bändi on niittänyt mainetta myös Ruotsissa, ja seuraava keikka onkin lauantaina Tukholmassa Lasse i Parken -puistotapahtumassa.
EKB heittää keikkaa monenlaisessa ympäristössä, mutta mieluiten kaksikko soittaa konserttimaisissa tilaisuuksissa.
– Niissä pääsevät hyvin esiin myös herkät äänet, jotka saattavat jäädä kuulematta baari- ja kahvilaympäristössä, Ijäs toteaa.
Elias Kahila nauttii statistiikasta ja pitää tarkkaa kirjaa omista keikoistaan. Tiistain kulttuurisalin keikka oli hänen 999. keikkansa. Haapajärvellä mies on esiintynyt 145 kertaa, joista 8 kertaa juuri kulttuuritalossa.
– Viimeksi olin soittanut Haapajärvellä vuonna 2007. Vanhassa kotikaupungissa pitäisi käydä useammin, ehdin aina unohtaa miten idyllisen näköistä ja miten mukavia ja kiireettömiä ihmisiä täällä on, Kahila kehuu.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä


Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Kari Isotalus vastaa puhelimeen Sveitsin Zumikonista, Zürichin kupeesta. Tunnelmat ovat aurinkoiset niin kelien kuin mielen osalta. Sveitsissä nautitaan loppukesän +27 asteen lämmöstä ja edessä on finaaliviikonloppu (22.-23.9.) maan pesäpallomestaruusturnauksessa. Sitä Isotalus odottaa jälleen...


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä

Syksyn seurakuntavaaleihin asettautuu Haapajärvellä ehdokkaita neljästä valitsijayhdistyksestä. Nykyisen kirkkovaltuuston ryhmien paikkajaon mukaisessa suuruusjärjestyksessä ehdokkaat ovat: Uusi Viini –ehdokaslista: Aino Eronen, Tiina Järvenpää, Katja Koistila, Timo Koskela, Erkki Leppälä...

Piia aloitti Ärräkauppiaana

Piia aloitti Ärräkauppiaana


Piia aloitti Ärräkauppiaana

Haapajärven R-kioskin uutena kauppiaana aloitti maanantaina Piia Gûnes. Hän on kotoisin Sievistä ja asunut Haapajärvellä 12 vuotta. Hän on aiemmin pitänyt turkkilaislähtöisen miehensä Sakir Gûnesin kanssa ruokaravintoloita Haapajärvellä ja Nivalassa sekä Sievissä. Nyt ravintola on vain Sievissä...