Uutiset
Kurkelan maahanmuuttajat keskustaan

Kurkelan maahanmuuttajat keskustaan

Oksavan Kurkelassa oleva turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen toiminta loppuu syyskuun loppuun ja keskuksessa asuvat 14 poikaa muuttavat keskustaan vuokratalojen kerrostaloon.
– Pojat ovat saaneet oleskeluluvan ja heistä tulee nyt kuntalaisia. Nyt heidän oleskeluunsa sovelletaan kotouttamislakia, kertoo Ely-keskuksen maahanmuuttojohtaja Hanna Määttä.
Vaikka Kurkela Määtän mukaan on hieno asuinpaikka, tilat eivät sovellut perheryhmäkodille. Huoneiden määrä ei enää riitä.
– Perheryhmäkotiin muodostetaan 7-hengen asuinyksikköjä, joissa asukkailla pitää olla omat huoneet. Pojat eivät ole saman perheen lapsia, ja heillä on erilaiset, taustat, kulttuuri ja jopa uskonto, Määttä perustelee lain pykäliä.
Perheenomaisessa asumisessa nuorille on tärkeää oma yksityisyys. Myös kotouttamistoimia voidaan paremmin soveltaa perheryhmäkodissa.
Perheryhmäkodit halutaan yleensä perustaa kuntakeskukseen, jossa nuorilla on helpompi kotoutua.
– Pojat voivat itse mennä kouluun ja harrastuksiin, ja kodissa voidaan opetella muutenkin normaalia arkielämää.

Tiistaina Ely-keskuksen asiantuntijat olivat Haapajärvellä tutustumassa vuokratalojen tyhjillään olevaan kerrostaloon, Reissinkartano 1:een Vastuksenkadun varrella. Talo on ollut tyhjillään ja sen purkamista on mietitty.
Asiantuntijoiden arvioiden mukaan talosta saadaan pienillä muutoksilla sopivat tilat perheryhmäkodin käyttöön. Koko talo otetaan kodille, ja siihen saadaan kaksi seitsemän asukkaan asumisyksikköä.
Haapajärven Vuokratalojen johtaja Taina Ruhala kertoo,  että neuvottelut ovat jo pitkällä, mutta nimiä ei vielä ole pistetty paperiin. Vuokrataloille tämä on kuitenkin mahdollisuus saada talo asumiskäyttöön. Vaihtoehtona olisi ollut purkaminen, vaikka talo on vielä hyväkuntoinen.
– Tarvittavat muutokset ovat oletettua pienempiä, ja niitä lähdemme nyt suunnittelemaan.
Reissinkartano 1:ssä on 10 asuntoa, joista neljä kolmiota, neljä kaksiota ja kaksi yksiötä. Asuntoja yhdistämällä saadaan riittävästi tilaa niin asumiseen, yhteisiin tiloihin kuin toimistolle.
Remontointiaikaa vuokrataloilla ei kovin ruhtinaallisesti ole, sillä perheryhmäkodin pitää päästä muuttamaan lokakuun 1. päivä, jolloin Kurkelan toiminta lakkaa.

Kun turvapaikanhakijat ovat saaneet oleskeluluvan ja niin sanotun kuntapaikan, he siirtyvät kunnan palvelujen piiriin. Kunta voi halutessaan järjestää itse perheryhmäkodin toiminnan tai ostaa palvelut joltakin palvelutuottajalta.
Kaupunginjohtaja Juha Uusivirta kertoo, että kaupunki on kaavaillut sopimuksen solmimista SOS-lapsikylän kanssa, joka on vastannut Kurkelankin tominnasta.
– Haluamme, että poikien kotouttamisessa olisi jatkuvuutta, ja tutut ihmiset jatkaisivat ohjaajina.
Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kunnan järjestettäväksi, ja ne tulevat muiden  kuntalaisten tapaan Selänteeltä.
Sopimuksia ei vielä ole allekirjoitettu, vaan ne käsitellään kaupunginhallituksessa elokuun aikana.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä

Syksyn seurakuntavaaleihin asettautuu Haapajärvellä ehdokkaita neljästä valitsijayhdistyksestä. Nykyisen kirkkovaltuuston ryhmien paikkajaon mukaisessa suuruusjärjestyksessä ehdokkaat ovat: Uusi Viini –ehdokaslista: Aino Eronen, Tiina Järvenpää, Katja Koistila, Timo Koskela, Erkki Leppälä...

Piia aloitti Ärräkauppiaana

Piia aloitti Ärräkauppiaana


Piia aloitti Ärräkauppiaana

Haapajärven R-kioskin uutena kauppiaana aloitti maanantaina Piia Gûnes. Hän on kotoisin Sievistä ja asunut Haapajärvellä 12 vuotta. Hän on aiemmin pitänyt turkkilaislähtöisen miehensä Sakir Gûnesin kanssa ruokaravintoloita Haapajärvellä ja Nivalassa sekä Sievissä. Nyt ravintola on vain Sievissä...


Mies kuoli rivitalon palossa


Mies kuoli rivitalon palossa

Haapajärven Hallakankaantiellä syttyi asuntopalo maanantain ja tiistain välisenä yönä. Rivitalon päätyhuoneistossa olleen tulipalon sammutustöissä asunnosta löytyi keski-ikäinen vainaja, joka on paikkakuntalainen mies. Tuli oli palanut perusteellisimmin makuuhuoneen sängyn luona. Poliisi...