Blogit
Tiskikaapin paluu

Tiskikaapin paluu

 

Kaappi 3Vanhan keittiön kaapin rungot suorastaan räjähtävät ja muovilaatikoiden etusarjat irtoilevat. Varsinkin jos rungon ikä on suoraan 80-luvulta, muovilaatikot kuivuu, eli jostain pitää saada uusi. Ehkäpä edullisin vaihtoehto on käynti Ikeassa, mutta miksi mennä merta edemmäs kalaan.

Näin puusepän näkövinkkelistä ainoa materiaali on puu joka kestää isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle. Naapurin Lassen navetasta löytyi todellinen aarre, eli tiskipöytä vuodelta 1955  kaappeineen sekä kuivauskaappi. Nämä oli tehnyt paikallinen puusepänliike ja kaapit olivat  puuta runkoja myöten. Pöydät saivat ensitöikseen palvella juhlien apupöytinä, jonka jälkeen alkoikin suuri urakka. Kaikki kuusi maalipintaa pois. Hiomalla se hoituikin näppärästi, ja hiomakoneeni on painekäyttöinen epäkesko kone. Kompuralta vaaditaan aika paljon joten seuraava hankitakin on jo tiedossa.

Markkinoille on tullut uutuus, joka houkutteli kokeilemaan. Tavallisen hiomapaperin tilalle on tullut ns. verkkopinta, joka ei hiomapölystä tukkeudu. Hinta on rouhea, kun vertaa perinteiseen hiomapaperiin, mutta on sen veroinen koska  ilmapistoolilla on helppo puhaltaa pölyt pois.

Itse liputan hiomTiskikaappi 5ista. Kuumailmapuhaltimen käyttö on varteenotettava vaihtoehto. Tuon ajan maalit olivat niin kovia, eivätkä olleet vesiohenteisia, vaan jotain ihan muuta. Jos maalinpoiston suorittaa kuumailmapuhallinta ja sikliä käyttäen on suotavaa käyttää hengityssuojaimia. Markkinoilla on myös kemikaaleja, jolloin maalipinta niin sanotusti kuohuu ja mössö siklataan puun pinnalta pois.

Urakka oli aika mittava ja hiomista riitti mutta tulos oli hyvä. Maalin voi myös sekoittaa itse. Maalia kannattaa itse tehdessä sekoittaa riittävä määrä, koska samanlaista ei toiste saa. Hyvä on muistaa että maalit ovat kaikki joko vesiohenteisia tai liuotinohenteisia eikä eri laatuja sekoitella keskenään.
Puhtaanapidon kannalta maalasin myös laatikoiden sisäosat.

Lopputulos miellytti ja osa nupeista vielä on kuivumassa. Ja halkolaatikko osioon mahtuu muutamakin puukauha ja sauvasekoitin sekä kaikki keittiön leivinpaperit, tuorekelmut ja foliot ym. tarpeet. Tämä projekti kyllä jatkuu ja jatkoa seuraa myös allaskaapin kohdalla.

kuvat: Wesku Luhtala

Tiskikaappi 2

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...