Blogit
Asiahan ei tietysti minulle kuulu…

Asiahan ei tietysti minulle kuulu…

Tuo yllä oleva lause tuli tutuksi Pekka ja Pätkä elokuvista. Masa Niemen esittämä Pätkä käytti usein tuota sanontaa. Yle esitti vanhat elokuvat ties monennenko kerran uusintoina. Sivumennen sanoen tuntuukin, että Ylen ohjelmatarjonta onkin pääasiassa uusintojen uusintoja. Mutta palataanpa Pekkaan ja Pätkään, noihin mainioihin kaveruksiin. Elokuva nimeltään Pekka ja Pätkä neekereinä sai aikaan jonkinlaisen kohun. Käsikirjoituksessa on kohtaus, missä miehet tuhrivat itsensä kenkälankilla neekereiksi ja yrittävät saada työtä ravintolasta. Esityshän menee tietenkin pieleen ja pojat joutuvat pakosalle. Nyt tämä kohtaus todettiin rasistiseksi ja tuomittiin monelta taholta sopimattomana.

Elokuvasta olisi varmaan pitänyt sensuroida kyseessä oleva pätkä. Jotenkin tuo kohu tuntuu ainakin omasta mielestäni ylireagoinnilta. Samalla heräsi ajatus siitä, kenestä ja mistä voi tehdä pilaa. Moni muistaa Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Aake Kallialan lappalaishahmot, jotka neljäntuulen lakki täynnä heinää hoilasivat omatekoista joikuaan. Tai romaanimiehistä tehdyt sketsit. Vanhoissa suomi-filmeissä romaniväestö on leimattu tietyllä tavalla. Savolaisista ja laihialaisista on kautta aikojen väännetty monenlaista vitsiä ja kaskua. Jumala ja häneen uskovat ovat aina olleet pilkan kohteena. Eli tästä tulee eittämättä mieleen, että joitakin ryhmiä on sovelias kritisoida ja heistä voi tehdä pilaa mutta toisista ei. Kaikenlainen todellinen rasismi on tuomittavaa. Natsiliike on syytä kukistaa heti alkuunsa ja joskus miettii millainen maailma olisi jos kolmikymmenluvun alussa kansallissosialistinen liike olisi heti lyöty Saksassa. Miljoonien kuolema ja hävitys olisi saatu estettyä. Pallomme olisi luultavasti parempi paikka elää tai sitten jokin muu tuhoava aate olisi saanut jalansijaa.

Kun taas katselee tämän päivän ”hupiohjelmia” televisiosta niin entistä enemmän antaa arvoa vanhoille kunnon hauskuuttajille kuten Pekalle ja Pätkälle, Eemelille, Lapatossulle ja Vinskille. Spedelle ja Uuno Turhapurolle. Äskettäin alkaneen ”viihdeohjelman” suurinta antia kerrotaan olleen kun esiintyjä paljasti kankkunsa koko kansan nähtäväksi ja toinen sankari piirusteli siihen. Ennen vanhaan kylän akat tekivät saman tempun. Nostivat hameet korviin ja pyllistivät mielipiteensä näkyviin. Eivätkä olleet käyneet edes teatterikoulua.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...