Blogit
Nöyryyttämisen perinne katkesi

Nöyryyttämisen perinne katkesi

Koulukiusaaminen on yleinen puheenaihe joka vuosi. Harvemmin kiinnitetään huomiota siihen, että koulukiusaaminen voi olla organisoitua. Sillä voi olla tukenaan myös opettajien hyväksyntä. Kysymys on oppilaitoksen mopotusperinteestä, jolla uudet oppilaat tavallaan toivotetaan tervetulleiksi.

Haapajärven lukion mopotuspäivä oli yleisessä tiedossa 20 vuotta sitten, syksyllä 1996, jolloin aloitin opintoni siellä. Lukion uudet oppilaat oli marssitettu yläasteen pihalle kaksi vuotta aikaisemmin, syksyllä 1994. Pojilla oli yllään naisten mekot ja tytöt olivat pukeutuneet miesten vaatteisiin. Joku vanhempi oppilas huusi heille komentoja jäljitellen armeijan upseeria. Näin heidät nöyryytettiin julkisesti.

Kuulin vain tarinoita lukion mopotuspäivästä seuraavana vuonna ja näiden tarinoiden mukaan tulokkaiden nöyryyttäminen oli mennyt entistä pitemmälle. Vakavilta ylilyönneiltä ei ollut vältytty, sillä erään uuden oppilaan omaisuutta oli rikkoutunut. Tämä tapahtuma varmasti tulehdutti lukion ilmapiiriä.

Kun sitten minun ikäluokkani aloitti lukio-opinnot, tietoisuus mahdollisesta mopotuspäivästä varjosti ensimmäisiä viikkoja ikävällä tavalla. Opiskeluhuolia oli jo ilman sitäkin. Asiaa ei parantanut se, että siitä ei saanut tietoa. Syksyn viikot vierivät, mutta mopotuspäivän ajankohta pysyi epävarmana.

Eräät tuttavapiirini jäsenet puhuivat avoimesti, että lukiolle ei olisi syytä saapua sinä päivänä, jolloin mopotustilaisuus olisi määrä järjestää. Yksi heistä protestoi mopotusta vastaan laittamalla ilmoitustaululle erään Nivalan ammattikoulussa opiskelevan pojan kirjoituksen. Tämä mielipidekirjoitus korosti sitä, että Nivalan ammattikoulussa ei ollut mopotusperinnettä.

Kuulin lopulta erään välitunnin aikana, että mopotuspäivää ei järjestettäisi. Oli helpottava tunne, kun yksi huolenaihe oli kadonnut. Kaikesta päätellen mopotusta ei järjestetty siksi, että edellisenä vuonna oli sorruttu ylilyönteihin.
Seuraava ikäluokka saapui lukioon vuoden kuluttua. Kukaan ei ehdottanut, että minun ikäluokkani olisi järjestänyt mopotuspäivän tulokkaille. Tämä oli seurausta siitä, että ikäluokkani oli säästynyt mopotukselta. Nöyryyttämisen perinne oli katkennut.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...