Blogit
Block valaisin puretusta seinästä

Block valaisin puretusta seinästä

Kohti joulua mennään ja illat pimenevät. Eli valoa pitää saada lisää.
Viime joulun aikoihin sain ystävältäni muutaman lasitiilen. Hän on semmoinen ihminen, että jos häneltä ei jotain löydy, sitä ei kukaan tarvitsekaan. Eli olen todella onnekas.
Kesällä jo mietin erilaisia block-variaatioita. Tässä muutama helposti toteutettava idea. Lasitiiliä saa rautakaupoista, puretuista kohteista tai jopa kirpputoreilta. Uusin ja hämmästyksellisin havainto oli, että näitä lasitiiliä oli paikallisessa tavaratalossa täällä Haapajärvellä.
Hiukan skeptisesti kyselin myyjältä ensialkuun, että ”olisikos lasitiiliä”. Vastaus oli ”ei taida olla, mutta valmiita lyhtyjä olisi, kävisikös nämä”. Siinä niitä oli tuikku valaisimia samalla hyllyllä muitten lyhtyjen kanssa.
Minun maailmaani sopii hyvin vanha tiili, siihen valoille reikä ja valot sisälle. Eli joko itse alusta alkaen tehden tai ostaa valmiin kaupasta ja koristelee mieleisekseen. Hinta on sama, jos ei omista nurkista löydy valmiina lasitiiliä.

hirvettarvikkeetvesihanafiiliskuva

Ohjeet ovat todella yksinkertaiset

Tarvikkeet: Lasitiili, akkuporakone, lasiterä.
Koristeluun mm. fixiä, nauhoja.
Jouluvalo sarja / valaisin.

Ota lasitiili lavuaariin ja aseta lasiterä porakoneeseen. Aseta porakoneen hitain nopeus päälle. Poraa varovasti haluttuun kohtaan reikä. Älä paina kovaa vaan anna terän tehdä työ.
Olisi suotavaa että kosteutta olisi työstettäessä tiiltä. Se estää lasin rikkoutumisen. Yksi hyvä vinkki on, että lasket raanasta koko operaation aikana käden lämpöistä vettä työstettävälle alueelle.
Kun reikä on saatu aikaiseksi, asettele lampun sisään led-valosarja. Sitten on koristelun aika. Eli jos omaat piirtämisen lahjan, voit fixille piirtää mm. poroja, hirviä, jouluaiheisia kuvia tai tulostaa netistä valmiita kuvia.

Himmennyskalvollakin saat komean valaisimen ilman minkäänlaisia ihme koristeita tai huurre sprayllä. Mahdollisuuksia on monia.
Kolmiulotteisen vaikutelman saat kun teippaat maisemakuvan tiilen taakse ja etupuolelle mm. peuran ja puita niin kuin esimerkissäni.
Kuvia on helppo vaihtaa teeman mukaan. Ei tarvitse olla sidottu vain yhteen juhlaan, vaan voi toimia esimerkiksi lapsen kastelahjana maalaisromanttisilla teksteillä ja tähdillä varustettuna.
Jos sattumalta löydät isolla reiällä varustetun lasitiilen jo valmiina, voit asentaa valaisinsarjan, mutta muista laittaa polttimoksi led-poltin. Silloin ei valaisin kuumene.
Ota huomioon minkälaisen valolähteen laitat eli reikä kohteen mukaan. Jos et omaa taitoa reiän tekemiseen, niin yksi hyvä vaihtoehto on ottaa tiili kainaloon ja lampsia lähimpään lasitusliikkeeseen ja pyytää heitä tekemään reikä.

Näin sinulla on tunnelmallinen oma block-valaisin joka sopii sinun sisustukseen.
Tämä jos mikä on kestävää kehitystä ja hiilijalanjälki on pieni.

Teksti: Mervi Luhtala
Kuvat: Inna Sivonen

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...