Uutiset

Kissan saa loukuttaa omalta pihalta

Vapaasti ulkona liikkuvat kotikissat kannattaa nyt pitää sisätiloissa, sillä Karjalahdella loukutetaan villikissoja kahdessakin paikassa. – Virallista loukuttamista ei ole nyt tiedossa, mutta yksityiset loukuttavat, kertoo Selänteen valvontaeläinlääkäri Serina Malmberg.
Loukutuksia tapahtuu ainakin Hautaperän altaan läheisyydessä sekä Mannisentien läheisyydessä.
– Jokainenhan saa omalta tontilta loukuttaa kissan, mutta pitää muistaa, ettei kissakaan ole lainsuojaton. Sitä ei saa lopettaa, ellei se sitten ole selvästi loukkaantunut todella pahasti, Malmberg muistuttaa.
Myös selvät villikissat saa lopettaa, mutta se vaatii eläimen tarkkailua. Helpointa on ehkä loukuttaa kissa ja viedä se eläinhoitolalle, jossa sitten pitäjä voi arvioida tilanteen.
– Kiinni jääneet eläimet viedään löytöeläinhoitolaan, jossa niitä täytyy pitää ainakin se 15 vuorokautta, Malmberg kertoo.

Mikäli siis haapajärvisillä katoaa kissa tai muu eläin, voi sitä kysellä Kennel Suotellasta. Reisjärvisillä on yhteistyösopimus Toholammin kanssa, joten Reisjärven löytöeläimet viedään Toholammille.
– Surullinen totuushan on se, että kaikkia villikissoja ei voida pitää löytöeläinhoitolassakaan, joten ne lopetetaan. Paikkoja ei ole tarpeeksi, ja lisäksi paikan pitäisi olla sellainen, missä kesyyntyminen lähtisi alkuun, Malmberg toteaa.
Pennuilla on parempi mahdollisuus päästä uuteen kotiin, sillä pennut ovat yleensä helpompi kesyttää. Karu totuus vain on se, että villikissojen määrä on kasvanut ja kissoja edelleenkin hylätään luontoon, jolloin kaikille tarvitseville ei ole paikkoja löytöeläinkodeissa.
– Vapaasti ulkona kulkevat kissat pitäisi ehdottomasti leikata sekä rokottaa. Ne voivat saada monia tauteja, jotka voivat myös tarttua ihmiseen, Malmberg muistuttaa.
Mikäli siis haapajärviseltä oma hiirenmetsästäjä on kadonnut, voi sitä kysellä Kennel Suotellasta. Myös jos harkitsee oman kissan ottamista, kannattaa muistaa löytöeläinkodit vaihtoehtoina, sillä niistä saa usein erittäin ihania kehrääjiä.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Olli Romppasen töitä Aasian taidebiennaalissa

Olli Romppasen töitä Aasian taidebiennaalissa


Olli Romppasen töitä Aasian taidebiennaalissa

Aasian 18. taidebiennaali, maanosan suurin nykytaidetapahtuma on parhaillaan meneillään Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa. Suomea tapahtumassa edustaa mediataiteilija Olli Romppanen (s. 1984), jonka valokuvateoksia nähdään biennaalin päänäyttelyssä. Osa teoksista on kuvattu Haapajärvellä ja...

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä


Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Kari Isotalus vastaa puhelimeen Sveitsin Zumikonista, Zürichin kupeesta. Tunnelmat ovat aurinkoiset niin kelien kuin mielen osalta. Sveitsissä nautitaan loppukesän +27 asteen lämmöstä ja edessä on finaaliviikonloppu (22.-23.9.) maan pesäpallomestaruusturnauksessa. Sitä Isotalus odottaa jälleen...


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä

Syksyn seurakuntavaaleihin asettautuu Haapajärvellä ehdokkaita neljästä valitsijayhdistyksestä. Nykyisen kirkkovaltuuston ryhmien paikkajaon mukaisessa suuruusjärjestyksessä ehdokkaat ovat: Uusi Viini –ehdokaslista: Aino Eronen, Tiina Järvenpää, Katja Koistila, Timo Koskela, Erkki Leppälä...