Blogit
Kommunisteille annettiin lähtöpassit

Kommunisteille annettiin lähtöpassit

Yksi ääriliike ylitse muiden oli ajankohtainen Suomessa itsenäisyyden alkuaikoina. Se oli kommunistinen puolue, jonka tavoitteena oli siirtyminen sosialismiin vallankumouksen avulla. Suomen kommunistien johto oli Neuvostoliitossa, joten kommunistit toimivat Suomessa peitepuolueen suojissa esiintyen työväen ja pienviljelijöiden edustajina.
Osa kansasta sai tarpeekseen kommunistien provokaatioista ja järjestäytyi tavoitteena kommunistien toiminnan kieltäminen. Tämä järjestö tunnetaan nimellä Lapuan liike ja se osoitti voimaansa järjestämällä talonpoikaismarssin Helsingissä heinäkuussa 1930. Innokkaimmat kommunismin vastustajat rikkoivat myös lakia eri puolilla Suomea. Hallitus ei jäänyt toimettomaksi, sillä kommunistiset kansanedustajat pidätettiin näihin aikoihin.

Kommunismia vastaan kamppailtiin myös kunnallispolitiikassa. Haapajärvi ei säästynyt tältä kamppailulta. Kommunisteina pidetyille valtuutetuille ilmoitettiin jo kesäkuun alussa 1930, että heidän ei tulisi saapua valtuuston kokoukseen. Valtuustosta erotettiin 25. kesäkuuta 1930 viisi poissaolevaa valtuutettua, joiden katsottiin hyväksyvän kommunistien toiminnan.

Haapajärven valtuusto kiinnitti huomionsa järjestötoimintaan muutaman päivän kuluttua. Valtuusto ehdotti silloin, että työväenyhdistykset lakkautettaisiin. Suojeluskuntalaiset sulkivat Kirkonkylän, Oksavan ja Kuusaan Jokelan työväentalot vuoden 1930 aikana. Näistä Jokelan työväentalo avattiin uudelleen myöhemmin. Koska kommunismi oli kielletty, työväentalolla oli mahdollista kokoontua vain sosiaalidemokraattien tunnusten alla. Sosiaalidemokraatit pyrkivät sosialismiin laillisilla keinoilla.

Yksi erotetuista haapajärvisistä valtuutetuista ei viihtynyt enää Suomessa. Neuvostoliitosta kantautuneet uutiset talonpoikien sortamisesta eivät ilmeisesti pelottaneet tätä miestä, sillä hän muutti perheineen itänaapuriin. Neuvostoliitosta ei kuitenkaan löytynyt työläisten ja talonpoikien paratiisia, sillä myös suomalainen kommunistiyhteisö joutui puhdistuksen kohteeksi 1930-luvun kuluessa. Vallankumous söi lapsensa.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...