Uutiset

Haapajärven kulttuuripalkinto Dante-seuralle

Haapajärven kaupungin kulttuuripalkinto vuodelle 2016 on myönnetty Haapajärven Dante-seuralle. Palkinto jaetaan itsenäisyyspäiväjuhlien yhteydessä 6.12.2016.
– Arvostan palkintoa, tällainen tunnustus tuntuu hyvältä, seuran puheenjohtaja kirkkoherra Kari Tiirola sanoo.
– Tekeehän tämä seuraa tunnetuksi ja toivottavasti tuo uusia jäseniä. Mukaan voi liittyä, jos Italia vähänkin kiinnostaa, kielen osaaminen ei ole ehtona.

Palkintoperusteissa todetaan, että Haapajärven Dante-seura on aktiivisella toiminnallaan edistänyt kiinnostusta italian kieltä ja italiaista kulttuuria kohtaan. Seura on myös toiminut alueensa Italia-harrastajien yhdyssiteenä.
Vuosien saatossa seura on ehtinyt järjestää jäsenilleen mm. Italia-aiheisia luentoja. Yhdessä on myös käyty katsomassa italialaista oopperaa Suomessa ja tehty Rooman matkoja.
Dante-seuran järjestämät venetsialaiset ovat myös olleet suosittu tapahtuma Haapajärvellä. Seuran venetsialaisissa elokuun viimeisenä lauantaina kokoonnutaan yhdessä syömään italialaista ruokaa ja nauttimaan yhdessäolosta.
Seuran ohjenuorana onkin, että tehdään sitä, mikä on hauskaa.

Tiirola arvio seuran toiminnan vaikuttaneen myönteisesti ja herättäneen kiinnostusta Italialaista kulttuuria kohtaan laajemminkin. Hän  kertoo yhä useammin tapaavansa seuraan kuulumattomia ihmisiä, jotka ovat käyneet Italiassa ja ihastuneet maahan.
Haapajärven Dante-seura, Società Dante Alighieri, comitato di Haapajärvi on perustettu 1994.  Se on osa maailmanlaajuista Società Dante Alighieri –järjestöä.
– Dante-seura on Italiassa erittäin arvostettu. Sitä voisi verrata Suomalaisen kirjallisuuden seuraan. Järjestön tavoitteena on edistää italian kieltä ja italialaista kulttuuria sekä Italiassa että muualla maailmassa.

Jäseniä Haapajärven Dante-seurassa on tällä hetkellä noin 100. Pääosin he ovat Haapajärvisiä, mutta jäseniä on myös ympäristökunnista.
Monipuolisen toiminnan lisäksi seura ylläpitää italialaiseen kulttuuriin keskittyvää kirjastoa. Sieltä löytyy mm. matkaoppaita, keittokirjoja ja kielikursseja.
– Palkinto kannustaa seuraa eteenpäin. Kyllähän se asettaa haasteita toiminnalle, sitä on terävöitettävä, Tiirolalta sanoo.

Haapajärven kaupunki on jakanut kulttuuripalkinton vuodesta 1974 lähtien. Palkinnon saajana on ollut paikallisesti tai valtakunnallisesti ansioitunut Haapajärvinen taiteentekijä, aktiivinen kulttuuripersoona tai yhteisö.
Palkinto on aikaisempina vuosina myönnetty mm. Erkki Sakari Heinoselle (1979), Anssi Tikanmäelle (1985), Kopolan harrastajateatterille (2002), Siiponkosken kyläyhdistykselle (2013) ja Haapajärven viihdepelimanneille (2015).
Sivistyslautakunta päätti palkinnon jakamisesta kokouksessaan 23.11.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Piia aloitti Ärräkauppiaana

Piia aloitti Ärräkauppiaana


Piia aloitti Ärräkauppiaana

Haapajärven R-kioskin uutena kauppiaana aloitti maanantaina Piia Gûnes. Hän on kotoisin Sievistä ja asunut Haapajärvellä 12 vuotta. Hän on aiemmin pitänyt turkkilaislähtöisen miehensä Sakir Gûnesin kanssa ruokaravintoloita Haapajärvellä ja Nivalassa sekä Sievissä. Nyt ravintola on vain Sievissä...


Mies kuoli rivitalon palossa


Mies kuoli rivitalon palossa

Haapajärven Hallakankaantiellä syttyi asuntopalo maanantain ja tiistain välisenä yönä. Rivitalon päätyhuoneistossa olleen tulipalon sammutustöissä asunnosta löytyi keski-ikäinen vainaja, joka on paikkakuntalainen mies. Tuli oli palanut perusteellisimmin makuuhuoneen sängyn luona. Poliisi...

Koirapuisto on viimeistä silausta vaille valmis

Koirapuisto on viimeistä silausta vaille valmis


Koirapuisto on viimeistä silausta vaille valmis

Haapajärvelle on pitkään toivottu koirapuistoa, ja nyt koiraihmisten toive on toteutunut. Kesän aikana Ouluntien varrelle Venlankadun kulmaukseen on noussut iso verkkoaidalla aidattu alue. Koirapuisto on jaettu aidoilla kahteen alueeseen. Vasemmanpuoleisessa voivat telmiä pienet koirat ja...