Uutiset
Mauno Maakotkaa kaipaillaan

Mauno Maakotkaa kaipaillaan

Marraskuussa 2015 haapajärvinen luontokuvausharrastaja Veijo Toivoniemi lähti Utajärvelle kuvaamaan kotkia. Haaskapaikalle tulikin kotkia, ja niitä aikansa kuvailtuaan Toivoniemi pohti jo lähtemistä, mutta silloin epätavallisesti kotka kiinnitti hänen huomionsa.
– Yleensä kotka kaartelee ja tarkistaa paikan, ennen kuin laskeutuu. Mauno tuli suoraan kohti, Toivoniemi muistelee.

Mauno Maakotka on vuonna 2013 salametsästäjän kohteeksi joutunut lintu, jonka metsästäjä Henry Knutti löysi koiransa kanssa Sotkamosta. Mauno oli saanut osumansa haulista, eikä se enää lentänyt. Painimaan Knutti kuitenkin joutui, ennen kuin sai linnun autoonsa.
Maunoa hoitamassa oli noin 30 hengen porukka, jossa oli eläinlääkäreitä ja asiantuntiojoita. Mauno asui hoitonsa ajan Viinijärvellä Juha Hartikaisella.

Kun Mauno lopulta tervehtyi, päätettiin sille laittaa satelliittilähetin ennen vapaaksi päästämistä. Kaikki meni hyvin, kunnes lähetin lakkasi muutaman päivän jälkeen toimimasta, ja Mauno kadotettiin.

Toivoniemi laittoi kuvausreissunsa jälkeen kuvia Maunosta Facebookin luontokuvausryhmään, ja pian eräs kotkakuvaaja kysyi sen rengasnumeroa. Kun selvisi, että kyseessä on Juha Hartikaisen hoitama lintu, alkoi yhteydenottoja tulvia. Maunoa hoitanut ryhmä oli innoissaan ja liikuttunut, sillä he olivat luulleet Maunon kuolleen.

Mauno Maakotkan tarina on levinnyt ympäri Suomen, ja luontokuvaajat tarkkailevat näkyykö kyseistä lintuherraa.
– Jos Mauno jossain nähdään, ihan sama missä päin Suomea, lähden sinne viivana, Toivoniemi vakuuttaa.Toivoniemi saa ilmoituksen, mikäli Mauno nähdään jossain. Projekti on ollut mielenkiintoinen, ja Toivoniemi toivoo vielä näkevänsä Maunon.
– Olen lähdössä kuvaamaan samalle paikalle jossa näin Maunon ensimmäisen kerran. Hyvin epätodennäköistähän se on, että Maunon siellä näkisin uudestaan, Toivoniemi kertoo.

Lue lisää Maunosta seuraavasta Maaselästä!

Kuva: Veijo Toivoniemi

 

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä


Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Kari Isotalus vastaa puhelimeen Sveitsin Zumikonista, Zürichin kupeesta. Tunnelmat ovat aurinkoiset niin kelien kuin mielen osalta. Sveitsissä nautitaan loppukesän +27 asteen lämmöstä ja edessä on finaaliviikonloppu (22.-23.9.) maan pesäpallomestaruusturnauksessa. Sitä Isotalus odottaa jälleen...


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä

Syksyn seurakuntavaaleihin asettautuu Haapajärvellä ehdokkaita neljästä valitsijayhdistyksestä. Nykyisen kirkkovaltuuston ryhmien paikkajaon mukaisessa suuruusjärjestyksessä ehdokkaat ovat: Uusi Viini –ehdokaslista: Aino Eronen, Tiina Järvenpää, Katja Koistila, Timo Koskela, Erkki Leppälä...

Piia aloitti Ärräkauppiaana

Piia aloitti Ärräkauppiaana


Piia aloitti Ärräkauppiaana

Haapajärven R-kioskin uutena kauppiaana aloitti maanantaina Piia Gûnes. Hän on kotoisin Sievistä ja asunut Haapajärvellä 12 vuotta. Hän on aiemmin pitänyt turkkilaislähtöisen miehensä Sakir Gûnesin kanssa ruokaravintoloita Haapajärvellä ja Nivalassa sekä Sievissä. Nyt ravintola on vain Sievissä...