Blogit
Orjuuttajia pakoon piilopirttiin

Orjuuttajia pakoon piilopirttiin

Suomen historiassa on monta synkkää ajanjaksoa. Hyvin murheellista aikaa elettiin 300 vuotta sitten. Ruotsi juuttui sotaan suurta liittokuntaa vastaa 1700-luvun alussa, joten se ei pystynyt puolustamaan suomalaisia maakuntia. Venäjän miehitysaika tunnetaan nimellä isoviha, koska se oli niin tuhoisa.
Keisari Pietari Suuren johtama Venäjän armeija valloitti helposti Etelä-Suomen vuonna 1713, minkä jälkeen se teki ryöstöretkiä Pohjois-Suomeen. Venäläiskasakat saapuivat Kalajoelle syksyllä 1714, jolloin he alkoivat hävittää asutusta.

Venäläiset tekivät ryöstöretken Haapajärvelle viimeistään vuonna 1715, jolloin muissa pitäjissä nähty murhenäytelmä toistui. Asukkaita pahoinpideltiin, jotta he paljastaisivat piilotetun omaisuuden. Kirkonkello katosi näihin aikoihin. Tarinan mukaan kello putosi jokeen, kun venäläiset kaatoivat kellotapulin. Valloittajat ryöstivät myös lapsia orjiksi.
Monet pohjanmaalaiset pakenivat näihin aikoihin Ruotsiin, ja toinen vaihtoehto oli rakentaa piilopirtti metsään. Myös Vuortenvuoren luolat olivat mahdollisia piilopaikkoja Haapajärvellä. Näin ollen osa maatiloista autioitui.

Haapajärveltä kotoisin ollut pappi Gabriel Calamnius kirjoitti myöhemmin miehitysaikaa kuvaavan teoksen ”Suru-Runot Suomalaiset.” Calamnius koki omakohtaisesti tämän ajan, sillä venäläiset vangitsivat hänet Ylivieskassa ja pahoinpitelivät häntä vankeusaikana.
Pohjois-Suomen hävitys oli järjestelmällistä, minkä taustalla olivat strategiset syyt. Ryöstelyn lisäksi venäläissotilaat polttivat kyliä ja kaupunkeja. Vain Etelä-Suomessa oli pysyvä venäläismiehitys, mikä merkitsi ankaraa verorasitusta väestölle. Venäläiset veivät myös yli tuhat suomalaismiestä armeijaansa.
Vuonna 1721 solmittu rauhansopimus päätti Ruotsin ja Venäjän välisen sodan. Venäjä piti Baltian maat ja Inkerinmaan, mutta se luovutti raunioituneen Suomen takaisin Ruotsille. Ruotsalaiset virkamiehet palasivat Suomeen, jolloin oli aika selvittää miehitysajan tapahtumia.

Pohjanmaan maaherra R. W. von Essen kirjoitti, että Haapajärveltä oli viety 11 poikaa ja kolme tyttöä. Kaikkiaan orjuuteen vietiin noin 20 000 suomalaista, joista vain pieni joukko tuli takaisin. Moni oli myös kuollut väkivaltaisuuksissa. Siksi suomalaiset olivat pieni kansa 1700-luvulla, sillä Suomessa oli vain 410 400 asukasta vuoden 1749 laskennan mukaan.
Isoviha ei ollut ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun suomalaiset olivat Ruotsin alamaisina sodassa Venäjää vastaan. Luterilaiset suomalaiset olivat pelänneet ortodoksista Venäjää jo aikaisemmin, mutta isonvihan seurauksena pelko vahvisti otettaan kansasta.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...