Blogit
Patalappuja ja tossut huopatableteista

Patalappuja ja tossut huopatableteista

tossu-2

Vanhat pöytätabletit olivat jo vaihdon tarpeessa ja mietinkin että roskiinko laitan. Ehei kyllähän niille vielä jotain käyttöä keksii. Niinpä hetken pyörittelin, mitä kummaa keksisi ja silloin napsahti. Huopasia tossuja mietin jo viime jouluna. Näistähän ne saisi mukavasti. Eikä harmittaisi vaikka menisi ihan reisille koko homma.
Niinpä kynä käteen ja piirtämään jalan mallia paperille. Mitenkä saisin läpän oikean kokoiseksi? Leikkasin melkein kokonaan jalan mallin irti paperista ja käänsin mallia päästä hiukan kaarevasti kaksin kerroin ja piirsin läpän. Läpän suuaukon piirsin kaarevaksi, että se olisi valmiissa tossussa suora.

Piirsin kaavan huovalle ja leikkasin irti.  Ompelukoneella ompelin läpän kiinni. Uskomatonta miten uusi koneeni suoriutui työstä. Ompelun voit tehdä käsinkin.
Pohjaan tossu-1voi ommella jarruksi mokkanahkaa tai laittaa tossuihin tarkoitettua stoppi ainetta.

Patalappujakaan ei ole koskaan liikaa ja varsinkin joulupöydässä niitä kaivataan. Tarvitset muotoon leikatut huovan palaiset ja verho rinkuloita .
Piirrä rinkulan kokoinen reikä kulmaan ja leikkaa pala pois joko mattoveitsellä tai saksilla. Irrota rinkuloitten puoliskot toisistaan irti ja laita huopa niiden väliin ja napasauta rinkula kiinni. Näin on oiva ripustuslenkki patalappuun valmis. Kokoa muuttamalla saa sopivan kokoiset pannunaluset padalle kuin padalle.
Tästä viime hetken idea nopeaan ja helppoon joululahjaan vaikka naapurille tai mummolle.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...