Blogit
Punottu tähti  ja kranssi kierrätyspaperista

Punottu tähti ja kranssi kierrätyspaperista

Uusia ja vanhoja jouluaskartelumalleja on paljon tarjolla. Lapsuuteni ehkä mieleenpainuvin muisto on, kun äitini teki kuuseen paperisia tähtiä paperisuikaleista. Ohje on todella vanha, koska äitinikin oli niitä pikkutyttönä jo tehnyt. Perimätiedon mukaan malli on jo 1800 luvulta. Tarkemmin en osaa sana onko tarina totta vai tarua.
Niinpä päätin minäkin kokeilla kuinka onnistuisin taittelussa. Taitteluohjeet ovat näin äkkiseltään aika helpon oloiset, mutta totuuden nimissä on pakko myöntää, että muutama koekappale meni ennen kuin onnistuin. Voi sitä riemun tunnetta kun ensimmäinen tähti onnistui. Ohjeita en tähän alkanut tekemään koska valmiita ohjeita on kirjoissa sekä netissä saatavilla. Myös you tubessa löytyy havainnollinen video aiheesta.

Ohje täältä: http://www.taito.fi/fileadmin/TaitoGroup/kuvat/toiminta/taitotuokiot/punottutahti_taitouusimaa.pdf

Toinen kierrätysaiheinen askartelu on paperirullista punottu kranssi. Käytin tähän työhön Maaselän extran vanhoja lehtiä.
Taittele lehti kolmeen tai neljään osaan ja leikkaa suikaleet irti. Rullaa vinottain grillitikun päälle pitkiä helmiä. Näitä saa olla reilusti noin 50 kpl.
Ota muotiksi joku pyörpaperirullauseä tötterö vaikkapa liimapurkki. Aloita työ pohjasta ja tee kolmesta ristikko pohjaksi ja aseta muotti päälle. Ota ensimmäinen kude ja aloita punominen. Oheisissa kuvissa näkyy työvaiheet.
Etene niin pitkään että saat kranssin aikaiseksi. Päättele  ja tee sama myös aloituspäähän. Maalaa putki kilikalimaalilla ja halutessasi ripottele kimalteet kostean maalin päälle. Aseta putken sisään valosarja ja yhdistä päät kiinteäksi renkaaksi kuumaliimalla. Ole varovainen ettei kuuma liima vaurioita valosarjaa. Koristele lopuksi nauhoilla. Ohessa linkki videoon  joka havainnollistaa hyvin työvaiheet. https://www.youtube.com/watch?v=D9OxTHZjyzw
Kranssi on työläs muuta perheen voimin valmistuu joutuin. Eli mukavaa puuhaa isommallakin porukalla.
Samoista suikaleista punoin tähden jonka maalasin lopuksi harmaalla kalkkimaalilla.
Tässäpä on teille kaksi kivaa askartelumallia jotka ovat kestävän kehityksen askartelu malleja. Ne eivät rasita luontoa ja hiilijalanjälki on pieni. Hintaa näille askarteluille tulee vain liiman ja maalin verran sekä muutama työtunti.

 

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...