Uutiset
Reittaaminen antaa intoa oluen tekoon

Reittaaminen antaa intoa oluen tekoon

harri-2Harri Kangas on onnistunut yhdistämään kaikki mieluisimmat harrastuksensa yhteen ja koonnut ne omaksi blogiksi. Hän metsästää ja valmistaa erilaisia riistaruokia ja tekee ruoan kyytipojaksi itse  erikoisoluita.
– Yleensä hirvenliha marinoituu omatekoisessa oluessa. Äskettäin laitoin paistin uuniin ja marinointiin kaksi pulloa olutta.
Koskapa hirvenliha on tiukkasyistä, olut antaa lihaan mureutta, mutta myös makua.
– Riistaa varten teenkin jotain erikoisolutta. Oluessa voi olla vaikka lievä savun maku.
Oluen valmistamisen ja riistaruokien rinnalla Harri reittaa eli arvostele blogissaan oluita. Mitä enemmän hän oluen valmistamiseen perehtyi ja kokeilujen kautta oppi sitä enemmän kiinnostivat myös muiden tekemät oluet.
– Aluksi ryhdyin tekemään itselleni blogiin muistiinpanot maistamistani oluista. Nyt teen ihan harkiten arvosteluja.
Reittaamista Harri on harrastanut pari vuotta. Kaikki arvosteluja hän ei ole laittanut blogiin, mutta omassa muistikirjassa kaikki ovat tallessa. Hän arvioi, että reilusti yli 50 oluesta muistiinpanot on tehty.
Reittaaminen on tarkkaa puuhaa, ja siihen löytyvät netistä ohjeet. Tuoksun, maun ja ulkonäön lisäksi myös ympäristön vaikutus otetaan arvostelussa huomioon. Joitakin oluita hän on maistellut ulkona pihapiirissä tai metsässä.
– Ja olutta maistellaan ja juodaan aina lasista, ei koskaan pullon suusta, hän muistuttaa.

Olutta Harri muistelee valmistaneensa jo kymmenkunta vuotta. Reittaamisen myötä hän kiinnittää entistä tarkemmin huomiota laatuun ja on innostunut kokeilemaan erilaisia erikoismaltaita. Hyvänä kumppanina harrastuksessa hänellä on veljensä, jonka kanssa oluita voi vaihtaa ja arvostella.
Oluen valmistaminen vaatii tarkkuutta ja kärsivällisyyttä. Ensiarvoisen tärkeää on puhtaus. Jos olueen jossakin vaiheessa pääsee bakteereja, koko satsi on mennyttä.
– Yhden satsin jouduin kaatamaan viemäriin, kun en ollut pessyt ja desinfioinut pulloja tarpeeksi hyvin.
Itse valmistamiseen ei tarvita kovin monimutkaisia laitteita. Mäskäämiseen tarvitaan vain iso kattila. Maltaita liotetaan vedessä 67 asteisena tunnista puoleentoista. Sen  jälkeen maltaat siivilöidään pois ja jäljelle jää vierre.  Vierrettä keitetään ja siihen lisätään kuivatut humalat, joita saa myös pelletteinä
Lopuksi vierre jäähdytetään ja siihen lisätään hiiva. Olut laitetaan käymään astiaan, jossa on vesilukko. Se varmistaa, että hiilidioksidi pääsee ulos, eikä astiaan pääse pöpöjä.
Harri kaivaa kaapista esille myös lappoletkun, jonka avulla hän siirtää oluen käymisastiasta toiseen. Ensimmäiseen käymisastiaan jää runsaasti sakkaa. Toisessakin sitä voi olla vielä hieman pohjalla.
– Kotioluihin sakkaa jää aina jonkin verran, Harri muistuttaa.
Kun olut on käynyt tarpeeksi pitkään, se pullotetaan ja suljetaan kruunukorkilla. Ennen pullotusta Harri mittaa oluen käymisasteen ja laskee siitä alkoholiprosentin. Pitkään pullossa olleeseen jouluolueen prosenttejä kertyi tuhdisti yhdeksän. Yleensä oluet ovat kuitenkin miedompi, noin 4-5 prosentin luokkaa.

Harri panostaa myös oluiden tyylikkäisiin etiketteihin, jotka hän tekee itse. Nyt hän valmisti myös ensimmäisen satsin marjaviiniä, johon suunnitteli hienon etiketin.
– Viinin valmistusta vasta kokeilin,  mutta siihen pitää tarkemmin perehtyä.
Oluita Harri valmistaa noin 10 litran satsin kerralla, josta valmista olutta tulee noin kahdeksan litraa. Määrät hän pitää pienenä, jotta voi kokeilla erilaisia vaihtoehtoja.
– Syksysin teen usein tummaa olutta. Kesällä taas innostavat vaaleat vehnäoluet.
Myös reittaamisessa hän pyrkii etsimään erikoisia oluttyyppejä ja -lajeja. Niitä mitä ei Suomesta saa, voi tilata netin kautta. Nyt tilaus on vetämässä Ranskasta.
– Harmi, että pienpanimoiden oluiden saanti on tehty niin hankalaksi, sillä niitä saa vain Alkosta. Haapajärven Alkolle täytyy kyllä antaa kiitokset, että täällä on ollut tarjolla hyvin laajasti erikoisoluita.
Kahden pienen lapsen isällä ja omakotitalon rakentajalla ei hirmuisesti jää aikaa harrastuksilleen. Harri uskookin, että nyt kun talo on valmis ja  autotallikin lopulta valmistuu, pääsee metsälle useammin ja oluiden tekoonkin liikenee paremmin aikaa.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä


Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Kari Isotalus vastaa puhelimeen Sveitsin Zumikonista, Zürichin kupeesta. Tunnelmat ovat aurinkoiset niin kelien kuin mielen osalta. Sveitsissä nautitaan loppukesän +27 asteen lämmöstä ja edessä on finaaliviikonloppu (22.-23.9.) maan pesäpallomestaruusturnauksessa. Sitä Isotalus odottaa jälleen...


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä

Syksyn seurakuntavaaleihin asettautuu Haapajärvellä ehdokkaita neljästä valitsijayhdistyksestä. Nykyisen kirkkovaltuuston ryhmien paikkajaon mukaisessa suuruusjärjestyksessä ehdokkaat ovat: Uusi Viini –ehdokaslista: Aino Eronen, Tiina Järvenpää, Katja Koistila, Timo Koskela, Erkki Leppälä...

Piia aloitti Ärräkauppiaana

Piia aloitti Ärräkauppiaana


Piia aloitti Ärräkauppiaana

Haapajärven R-kioskin uutena kauppiaana aloitti maanantaina Piia Gûnes. Hän on kotoisin Sievistä ja asunut Haapajärvellä 12 vuotta. Hän on aiemmin pitänyt turkkilaislähtöisen miehensä Sakir Gûnesin kanssa ruokaravintoloita Haapajärvellä ja Nivalassa sekä Sievissä. Nyt ravintola on vain Sievissä...