Blogit
Jäätyneet

Jäätyneet

Metsästä Helsingin Vuosaaresta löytynyt jäätynyt pariviikkoinen koiranpentu herätti paljon huomiota somessa. Oliko pentu kuollut jo ennen metsään hylkäämistä vai vasta siellä paleltunut, se oli epäselvää.
Itselleni tuo kuva pennun jäätyneestä ruumiista nosti esiin koko maamme nykyisen tilanteen. Heikot ja avuttomat hylätään. He joutuvat käpristymään pieneen tilaan, näkymättömään ja syrjäiseen. Pois tärkeiden ja menestyneiden silmistä.
Olemme kuulleet kauniita puheita valtakunnan korkeimmilta päättäjiltä. Heitä huolestuttaa eriarvoistuminen ja kansan jakautuminen. Mutta seuraavassa hetkessä he säästöpäätöksien allekirjoituksilla jatkavat avuttomien piinaa.
Sokeus ja ahneus on vallannut rikkaiden silmät ja mielen. Voi pestä Pilatuksen tavoin käsiään, mutta tahrat pysyvät ikuisesti.
Pieni jäätynyt koiranpentu herättää enemmän sääliä kuin vanhusten heitteille jättö. Hehkutetaan miten vanhusten elämänlaadun kannalta oma koti on paras paikka. Mutta samaan aikaan ei pidetä huolta riittävästä hoitohenkilökunnan määrästä. Vähäisetkin hoitajat uupuvat ja turhautuvat.
Mielenterveyden horjuessa hoito on resepti reseptin perään ja sittenpä saat selviytyä omin avuin. Niitä kun tuossa tilanteessa ei pahemmin ihmisellä ole.
Miten meistä on tullut näin rakkaudettomia? Tuota kysymystä joudun esittämään jatkuvasti myös itselleni. Onko sydämeni kuin jäätynyt koiranpentu? Itseeni käpertynyt ja ahdas. Olisinko samanlainen heikkojen kyykyttäjä jos minulla olisi valtaa!
Mustien edustusautojen pehmeillä penkeillä, luottokortin pyyhkäistessä omiin tarpeisiin veronmaksajien rahoja on helppo vetäistä unohduksen viitta harteille. Ikävä todellisuus on kaukana. Se, missä kampaillaan jokapäiväisestä leivästä.
Löytyisikö minusta pikku Pilatus kääntelemässä lupausten takkia nurin ja pesemässä jatkuvasti käsiä puhtaaksi muiden kärsimyksestä. Meistä ihmispoloisista löytyy yllättäviäkin piirteitä olosuhteiden niin salliessa. Sen historia todistaa karmaisevalla tavalla kun muistelemme keskitysleirien ja tuhoamisten aikaa.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...