Blogit
Kadonnut protestipuolue

Kadonnut protestipuolue

Suomen historia tuntee muutaman sellaisen puolueen, joista jokaisen nimi oli Kansanpuolue. Yksi Kansanpuolue perustettiin Kalajokilaaksossa 1930-luvulla. Puolueen perustamisen taustalla olivat talouskriisi, maatilojen pakkohuutokaupat ja Nivalan konikapina kesäkuussa 1932. Siksi maatilojen pakkohuutokauppoja vastustanut Kalajokilaakson pulaliike ryhtyi perustamaan uutta poliittista puoluetta.

Kansanpuolueen perustava kokous järjestettiin Ylivieskassa elokuussa 1932. Kansanpuolueen lehti oli nimeltään ”Kansan Sana”, jonka toimitus sijaitsi myös Ylivieskassa. Tässä lehdessä julkaistiin puolueen ohjelma, joka oli protestihenkinen. Siinä vaadittiin esimerkiksi virkamieskunnan supistamista. Puolue suhtautui myötämielisesti markkinatalouteen, mutta se vaati tiukempaa valvontaa pankkitoimintaan. Maataloutta pidettiin pääelinkeinona.
Kansanpuolueen puheenjohtajaksi valittiin nivalalainen Yrjö Hautala. Uuden puolueen kannattajat perustivat paikallisosastoja eri puolilla Kalajokilaaksoa, joten he pystyivät osallistumaan kunnallisvaaleihin pian. Kansanpuolue onnistui saamaan seitsemän valtuutettua Haapajärven valtuustoon, 11 valtuutettua Nivalan valtuustoon ja yhdeksän valtuutettua Ylivieskan valtuustoon.

Seuraavat eduskuntavaalit järjestettiin heinäkuussa 1933. Kansanpuolue sai kaksi kansanedustajaa Nivalasta, Yrjö Hautalan ja Heikki Niskasen. Vastaavasti Maalaisliiton kannatus supistui, joten vanhan puolueen vasen laita vuoti uuteen puolueeseen. Kansanpuolue oli haastanut Maalaisliiton johtohahmon Kyösti Kallion hänen kotiseudullaan.
Kansanpuolueen kannatus alkoi kuitenkin laskea pian, joten se yhdisti voimansa pienen Suomen pienviljelijäin puolueen kanssa. Uuden puolueen nimeksi tuli Pienviljelijäin ja maalaiskansan puolue, mutta myös tämän puolueen valtakunnallinen kannatus jäi vaatimattomaksi. Lopulta puolueen molemmat kansanedustajat liittyivät Maalaisliiton eduskuntaryhmään vuonna 1941.

Suomen puoluekenttä muuttui perusteellisesti toisen maailmansodan jälkeen. Yksi muutos oli sellainen, että kansanedustaja Veikko Vennamo perusti Suomen Pientalonpoikien Puolueen ja erosi Maalaisliitosta vuonna 1959. Uusi puolue sai kannattajia myös Kalajokilaaksossa. Eräät heistä olivat mahdollisesti äänestäneet Kansanpuoluetta 1930-luvulla, joten ympyrä oli sulkeutunut.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...