Blogit
Lentokoneet kummittelivat Kalajokilaaksossa

Lentokoneet kummittelivat Kalajokilaaksossa

Suomi tiedottaa nykyisin siitä, jos ulkomaalaiset sotilaslentokoneet loukkaavat maan ilmatilaa. Vieraan vallan ilmatilaloukkaukset saattoivat olla nykyistä röyhkeämpiä itsenäisyyden ajan alussa. Silloin oli liikkeellä tarinoita kummituslentokoneista, jotka lensivät Pohjois-Suomen yllä toistuvasti. Lentokoneet olivat lähteneet matkaan jostakin, ja epäilykset kohdistuivat yleensä Neuvostoliittoon.

Suomalaiset tekivät havaintoja tuntemattomista lentokoneista erityisesti 1930-luvulla. Havaintoja tehtiin myös Kalajokilaaksossa, vaikka alue sijaitsee kaukana itärajasta. Yhden lentokoneen epäiltiin jopa laskeutuneen maahan Alavieskassa helmikuussa 1934. Paikallinen maatilan emäntä näki eräänä yönä, kuinka peltotiellä oli valot, joiden lähellä liikkui ihmisiä. Lopulta valot kohosivat ylöspäin ja katosivat. Kauhavalta saapuneiden ilmavoimien miesten mukaan lentokone ei kuitenkaan voinut nousta ilmaan siltä paikalta.
Alavieskan tapaus ei jäänyt ainutlaatuiseksi ilmiöksi, sillä Ylivieskan Raudaskylässä kuultiin lentokoneen ääniä eräänä yönä vielä helmikuussa 1934. Sen arveltiin saapuneen Nivalan suunnasta. Sitten Haapajärven Jokelankylässä asunut maatilan isäntä huomasi helmikuussa puolivälissä yöllä, kuinka lentokone lensi valot päällä etelän suunnassa.
Sanomalehdissä oli paljon kirjoituksia kummituslentokoneista 1930-luvulla. Puolustusvoimien edustajien oli pakko kommentoida ilmiötä, koska se kosketti Suomen turvallisuutta. Ilmavoimien komentajan eversti Jarl Lundqvistin mukaan ei ollut havaittu mitään lentoja. Hän ei ollut ainoa upseeri, joka suhtautui varauksellisesti tähän ilmiöön.

Eräät kirjoittajat olivat kuitenkin varmoja siitä, että osa salaperäisistä lennoista oli neuvostoliittolaisten vakoilulentoja. Oli yleisessä tiedossa, että ilmavalvonta oli vaatimatonta Suomen Lapissa. Tämän arveltiin houkutelleen neuvostoliittolaiset vakoilulennoille Pohjois-Suomen ja Skandinavian pohjoisosan yläpuolelle.
Kun talvisota syttyi Suomen ja Neuvostoliiton välillä 30. marraskuuta 1939, Neuvostoliiton ilmavoimat pommittivat Helsinkiä ja useita muita Suomen paikkakuntia. Haapajärvi säästyi ilmapommituksilta, mutta ilmahälytyksiä annettiin myös tässä pienessä pitäjässä. Syynä oli se, että neuvostoliittolaiset lentokoneet lensivät Haapajärven ohi kohti Pohjanmaan rannikkokaupunkeja. Itänaapurin pitkänmatkan lentokoneiden olemassaolo oli varma asia viimeistään silloin.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...