Blogit
Meidän ympäristömme

Meidän ympäristömme

Uni, josta olen kai kirjoittanut aikaisemminkin, tuli mieleeni kun katselin dokumenttia ”Talvivaaran ihmeestä.” Tuo ei ollut toki ohjelman nimi vaan nimi oli ” Nälkämaan sampo.”

Mutta uni joka pulpahti pintaan oli tällainen; seisoin lapsuuteni joen rannalla vanhana naisena. Seurassani oli lapsia, ehkä omia lapsenlapsiani. Jokea ei enää ollut, vain haiseva lätäkkö. Poissa olivat vihreät ruohikkorannat ja kaikki kaunis ja elävä.

Kerroin lapsille millaista täällä oli silloin kun minä olin lapsi. Miten me pulahdettiin viileään puhtaaseen veteen uimaan. Linnut lauloivat, heinäsirkkojen siritys täytti ilman ja sudenkorennot hennoin siivin värisyttivät suvi-ilmaa.

Mutta kun katsoin tuota Talvivaaran pilaamaan luontoa, uneni alkoi tuntua hyvin todelliselta. Vaikka tästä surullisen kuuluisasta ja äärettömän kalliiksi käyneestä kaivoksesta on paljon ollut juttua, niin vasta tämä ohjelma näytti miten suuresta ympäristötuhosta on todella kysymys.

Samalla se toi selvästi esiin päättäjien kaksinaamaisuuden. Huolestuneita paikallisia ja ympäristöaktiiveja kuunneltiin osanottavaisesti ja vakuuteltiin, ettei ole mitään syytä huoleen. Ja kun selkä käännettiin, niin kumarrus oli rahan suuntaan ja se toinen puoli pyllisti pienten ihmisten asioitten päälle.

Eikä tämä uusi osakas, Trafigura, joka on kunnostautunut ympäristönpilaajana eri puolilla maailmaa, ainakaan tilannetta paranna. Se vie kaiken mitä arvokasta kaivoksesta vielä irti saa ja jättää sotkun suomalaisten siivottavaksi.

Meidän omissa ympyröissä ihmetyttää tämä kiihko tuulivoimaloiden rakentamiseen. Eikö kuntapäättäjillä ole huolta asukkaiden terveydestä ja hyvinvoinnista. Minun vaivaista ääntäni kuntavaaleissa eivät ainakaan tuulivoimaloiden kannattajat saa.

Jälleen ihmettelen Nivalan päättäjien selkärankaa. He eivät tähän veronmaksajille kalliiksi käyvään hullutukseen lähteneet. En ihmettele, että monet haapajärviset ovat viimevuosina muuttaneet naapurikaupunkiimme.

Toivoisin nyt valittaville päättäjille järjenkäyttöä tässäkin asiassa, jossa ainoita voittajia ovat verorahoilla tuetut tuulivoimayhtiöt.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...