Blogit
Kun suojeluskuntatalo paloi

Kun suojeluskuntatalo paloi

Pienessä suomalaisessa kunnassa tapahtuu harvoin jotakin sellaista, joka herättää Etelä-Suomen suurten sanomalehtien huomion. Onnettomuudet herättävät yleensä huomiota. Haapajärven kirkonkylässä tapahtui vuonna 1939 onnettomuus, josta kirjoitettiin uutiset suuriin sanomalehtiin. Haapajärven suojeluskuntatalo tuhoutui tulipalossa 16. tammikuuta 1939. Suojeluskuntajärjestö oli merkittävä vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö, jossa oli paljon jäseniä.
Sellaiset suuret sanomalehdet kuin Helsingin Sanomat, Uusi Suomi ja Suomen Sosialidemokraatti julkaisivat lyhyet uutisjutut Haapajärven suojeluskuntatalon tulipalosta. Näihin lehtikirjoituksiin ei liittynyt kuvitusta. Pohjois-Suomen tapahtumista uutisoinut Kaleva ja aluelehti Kalajokilaakso kertoivat tapahtumasta huomattavasti enemmän, minkä lisäksi ne julkaisivat valokuvat suojeluskuntatalosta.

Sanomalehtien mukaan kukaan ei ollut sytyttänyt tulipaloa, vaan se oli saanut alkunsa oikosulusta. Tulipalo oli alkanut kuvauksen mukaan suojeluskuntatalon kolmannesta kerroksesta yöllä edeten nopeasti suojeluskunnan patruunavarastoon. Tämä seikka teki talon pelastamisen mahdottomaksi, mutta palokunta onnistui suojelemaan sammutustyössään lähellä olevia rakennuksia.
Haapajärvi menetti paljon tässä tulipalossa. Suojeluskunnan omaisuuden lisäksi tuhoutuivat elokuvakoneisto ja suojeluskuntataloon sijoitettu kunnan kirjasto. Sanomalehtiin kirjoitettiin jo pian siitä, mikä oli menetyksen rahallinen arvo. Palaneen suojeluskuntatalon arvo oli ollut 400 000 markkaa, tuhoutuneen suojeluskunnan omaisuuden arvo oli ollut 100 000 markkaa ja elokuvakoneen arvo oli ollut 70 000 markkaa.
Haapajärven suojeluskunta tarvitsi uuden talon. Uusi suojeluskuntatalo rakennettiin samalle paikalle, missä myös tulipalossa tuhoutunut suojeluskuntatalo oli sijainnut. Se valmistui vuonna 1940. Tämä talo ennätti olla suojeluskunnan käytössä tosin vain muutaman vuoden ajan, koska suojeluskuntajärjestö ja Lotta Svärd -järjestö lopettivat toimintansa jatkosodan jälkeen syksyllä 1944. Haapajärven kirjasto siirtyi entisen suojeluskuntatalon tiloihin vuonna 1982.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...