Blogit
Muutoksen tuulia vammaisena

Muutoksen tuulia vammaisena

Istun tämän hetkisessä asunnossani, jossa on nyt yllättävän hiljaista. Yleensä täältä kuuluu tiskien kotoista kolinaa, joskus jokunen astia putoaa lattiallekin. Lisäksi täältä kuuluu pyykkikoneen hurinaa ja pauketta, kun se hoitaa virkaansa tai sitten kahvinkeittimen ”kuorsaus”.

Nautin ja olen onnellinen tästä muuton tuomasta vapaudesta ja vastuusta. Nautin jopa tiskaamisesta ja pyykin pesusta, se on mukavaa kun voin tehdä sen itse. Mikä parasta, voin päättää itse milloin ne teen. Alussa minun oli vaikea käsittää ajatusta, että minulla on nyt mahdollisuus päättää itse oman elämän asiat ja se miten aikani käytän, varsinkin kun vaihtoehtoja on paljon. Toki teen arjen askareita suurimmaksi osaksi avustajan avustamana, mutta kuitenkin itse.

Toisaalta minulle on käynyt selväksi, että vammaisena tai muuten tukea tarvitsevana omassa asunnossa asuminen ei ole helppoa. Sillä yhteiskunnalla on vammaisen ihmisen elämässä todella suuri rooli. Joskus joutuu odottamaan pitkään ja selittämään asiat moneen kertaan, ennen kuin asiat järjestyvät ja saadaan esimerkiksi tarvittava apu. Tässä eri tahojen yhteistyö on äärettömän tärkeää, siihen tarvitaan mattia ja kärsivällisyyttä, mutta sitkeän taistelun ja vaatimisen lopputulos on yleensä hyvä.

Vaikka vammaisena eläminen on joskus haasteellista taistelua, ei se tarkoita sitä, että elämä olisi tylsää. Päinvastoin, vammainen voi vaikeuksista huolimatta elää täysipainoista ja onnellista elämää. Ei kannata pelätä haasteita, vaan pikemminkin mennä niitä päin ja mahdollisesti voittaa ne. Tärkeintä on uskoa itseensä ja luottaa tulevaan!

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Rauha kaupunkien välille

Rauha kaupunkien välille


Rauha kaupunkien välille

Haapajärvi-päivät ovat olleet kesän perinteinen tapahtuma useiden vuosien ajan, mutta kesän 1982 Haapajärvi-päiviin liittyi erikoinen tapahtuma. Haapajärven museoalueella allekirjoitettiin nimet asiakirjaan, joka oli itse asiassa Haapajärven kaupungin ja Jämsän kaupungin välinen rauhansopimus...

Kaikki nämä vuodet

Kaikki nämä vuodet


Kaikki nämä vuodet

Nuori äiti käy nukkumaan. Pieni tyttölapsi nukkuu omassa vuoteessaan vanhempien vuoteen vierellä. Äiti polvistuu rukoilemaan iltarukousta, niin kuin jokainen ilta. Tai melkein jokainen. Nuoruudessa oli sellaisia iltoja, ettei omatunto sallinut polvistua Suuren edessä. Häpeä poltteli sisintä ja...

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...