Blogit
Mustapaitoja Haapajärvellä

Mustapaitoja Haapajärvellä

Eri Euroopan maissa perustettiin 1930-luvulla puolueita, jotka ammensivat vaikutteita Italian fasismista ja Saksan kansansosialismista. Yksi sellainen puolue sai Suomessa edustajia eduskuntaan. Tämä puolue oli vuonna 1932 perustettu Isänmaallinen kansanliike eli IKL, jonka jäsenten tunnusmerkkeinä olivat mustat paidat ja siniset solmiot. He vastustivat kommunismia, sosiaalidemokratiaa ja vapaamuurariutta. Pulaliike oli heidän kilpailijansa. IKL:n johtoryhmän jäsen Bruno A. Salmiala yritti varmistaa sen, että puolue noudatti lakia.
IKL sai jonkin verran kannatusta Kalajokilaaksossa jo varhain. Samassa kunnassa toimivat puolueen jäsenet muodostivat paikallisosaston, ja IKL:llä oli paikallisosasto myös Haapajärvellä. Eräät suojeluskuntalaiset olivat paikallisosaston jäseniä, joten IKL:n kokous järjestettiin suojeluskuntatalossa esimerkiksi vuonna 1933. Puolueen sanomalehti Ajan Suunta kuitenkin myönsi sen, että järjestötoiminta oli vähäistä Haapajärvellä. Eräs haapajärvinen jäsen pääsi IKL:n valtuustoon, mutta valtuuston merkitys oli vähäinen.
IKL ja Kokoomus olivat vaaliliitossa eduskuntavaaleissa vuonna 1933, mutta tämä vaaliliitto sai vain 112 ääntä Haapajärvellä. Haapajärven IKL muodosti Maalaisliiton kanssa vaaliliiton seuraavissa kunnallisvaaleissa joulukuussa 1933. Tämä vaaliliitto sai yhdeksän valtuutettua Haapajärven valtuustoon. Porvaripuolueet muodostivat vaaliliittoja myös muissa kunnissa. Sitten Haapajärven IKL osallistui vuoden 1936 kunnallisvaaleihin ehdokaslistalla, jonka nimi oli ”Yhteisvoimin terveen kunnalliselämän puolesta.”
IKL:n kannatus saavutti huippunsa Haapajärvellä eduskuntavaaleissa vuonna 1936, jolloin sen kannatus oli seitsemän prosenttia. Sitten IKL:n kannatus laski Haapajärvellä. Kaiken kaikkiaan IKL:n taival valtiollisessa politiikassa ei ollut menestystarina. Sosiaalidemokraatit pääsivät hallitusvastuuseen ja heidän tukemana maalaisliittolainen sisäministeri Urho Kekkonen yritti lakkauttaa IKL:n vuonna 1938. Kekkosen konstit epäonnistuivat, mutta IKL menetti kuusi kansanedustajan paikkaa eduskuntavaaleissa vuonna 1939.
IKL joutui lopettamaan toimintansa syksyllä 1944, mihin syynä oli jatkosodan lopputulos. On kuitenkin mielenkiintoista, että yksi tämän puolueen tavoite toteutui vuosikymmeniä myöhemmin. IKL oli vaatinut presidentinvaalin muuttamista suoraksi kansanvaaliksi. Tasavallan presidentti valitaan suoralla kansanvaalilla nykyisin.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...