Blogit
Tummat kylät

Tummat kylät

Eräässä hengellisessä laulussa kerrotaan, kuinka ihminen, joka on saanut anteeksi, saanut mahdollisuuden aloittaa alusta, mitä hän pyytää. Hän haluaisi tulla säteeksi tuskan tummiin kyliin, viedä viestiä siellä eläville. Kertoa, että on ovi avoinna armoon ja toivoon kaiken ahdistuksen keskelläkin.

Tuo laulu puhui myös minulle. Tunnen monia, jotka ovat joutuneet asumaan noissa tuskan tummissa kylissä liian kauan. Niin yksin ja unohdettuina. He eivät kiinnosta ketään. He ovat vain kiusallisia menoeriä kukkaroissa, joista kyllä riittää jaettavaa muihin tarpeisiin.

Tänä aamuna luin uutisista, miten monet joutuvat luopumaan tärkeistä lääkkeistäkin. Miksi? Koska ne, joilla on itsellään paljon, leikkaavat niiltä, joilla ei enää ole juuri mitään. Tuskan kylissä elää mielenterveyspalveluja, kuntoutusta tarvitsevia nuoria. Ainoa, mitä heille tarjotaan, on masennuslääkitys, vaikka aika ja kuuntelevat korvat olisivat parasta hoitoa.

Miten yksinäisiä voimme ollakaan. Vanhukset, joilla olisi viisautta ja tarinoita jaettavana. Kerrostalojen kylmissä betonilokeroissa on kaipaavia sydämiä, mutta ovikello on hiljaa. Kukaan ei tule, ei tänäkään päivänä. Kaipaan aikaa, kun naapuriin mentiin lämmin leipä kainalossa, lämmin sydän jakamassa toisen taakkaa.

Kirjoitan tätä itselleni. Olenko minä ollut minkäänlainen säde yhdenkään ihmisen pimeyden keskellä? Helpompaa on kulkea ohi. Vaihtaa kadun toiselle puolelle, ettei tarvitse kohdata ihmistä. Muistan ,että kun olen ollut joskus apealla mielellä, jonkin vastaantulijan iloinen hymy ja tervehdys on pelastanut päivän. Niin vähästä voimme iloita, niin paljon voimme antaa.
Ehkä tuntematon ystävämme voi kokea tämän laulun sanoin.” Mutta sinne syvyyksihin asti loisti säde kirkas tuikahtain. Mua lämmittäen suloisasti, siunaten mun köyhää sieluain.” Loistakoon meidän pienet toivon säteemme tämän kauniin kesän keskellä.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...