Blogit
Kuuluisan rykmentin tragedia

Kuuluisan rykmentin tragedia

Väinö Linnan romaani ”Tuntematon sotilas” on ollut ajankohtainen kuluvana vuonna. Kyseisen romaanin pohjalta on tehty kolmas elokuva, joka on saanut ensi-iltansa tänä vuonna. Edvin Laineen ohjaama ensimmäinen elokuva on esitetty televisiossa aina itsenäisyyspäivänä jo niin monen vuoden ajan, että kysymys on jo perinteestä.

Haapajärven lukion oppilaiden täytyi tutustua romaaniin ”Tuntematon sotilas” pakollisella äidinkielen kurssilla syksyllä 1997. Jokaisen oppilaan täytyi lukea kirja ja pitää aiheeseen liittynyt esitelmä. Tämän kurssin ohjelmaan kuului myös Edvin Laineen ohjaaman elokuvan katsominen oppitunnin aikana.
Romaanissa ”Tuntematon sotilas” on käytetty Jalkaväkirykmentti 8:n vaiheita jatkosodassa. Kyseinen rykmentti liittyy myös Haapajärven historiaan. Sotaveteraanikirja nimeltä ”Kansamme kohtalonvuodet” paljastaa, että eräät haapajärviset sotilaat palvelivat kyseisessä rykmentissä. Tämä rykmentti kuului 11. Divisioonaan, jonka Keski-Pohjanmaan sotilaslääni perusti. Tällaiseen divisioonaan kuuluivat kolme jalkaväkirykmenttiä, tykistö, kevyt osasto, pioneerijoukot, viestijoukot, huoltojoukot ja esikunta.

Ilmeisesti moni ei tiedä sitä, millainen onnettomuus tapahtui Jalkaväkirykmentti 8:lle jatkosodan alussa. Tämä rykmentti eteni vanhan rajan ylitettyään Neuvostoliiton Karjalassa syksyllä 1941. Suomalaiset olivat jälleen hyökkäämässä 21. syyskuuta 1941. Neuvostojoukot vetäytyivät, joten osa Jalkaväkirykmentti 8:n joukoista saavutti hylätyt puolustusasemat nopeasti.
Tieto etumaaston tapahtumista ei saavuttanut suomalaista kranaatinheitinosastoa, minkä seurauksena ammutut kranaatit osuivat omaan jalkaväkeen. Tulitus aiheutti tietenkin tappioita. Rykmentin sotapäiväkirja kertoo, kuinka onnettomuuspaikalle yritettiin saada ambulansseja ja paareja haavoittuneiden evakuointia varten.

Suomalainen lehdistö ei kertonut onnettomuudesta lukijoille. Sanomalehdet kertoivat pian tapahtuman jälkeen lähinnä siitä, kuinka suomalaisjoukot olivat vallanneet Valamon. On selvää, että sota-aika rajoitti sananvapautta. Suomessa tilanne oli sellainen, että Valtion tiedotuslaitos tarkkaili lehdistöä. Totuuden kertominen on mahdollista vain rauhan aikana.

 

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...