Blogit
Luukku 1: Havukranssi

Luukku 1: Havukranssi

Kranssin voi koristella oman makunsa mukaisesti.

Maaselän perinteisen joulukalenterin ensimmäinen luukku avautuu. Olkaapa hyvä!

Tänä vuonna kun suomi täyttää 100- vuotta, on kranssi mitä oivallisin ovikoriste. Itsenäisyyspäiväksi ovat monet yhteisöt ja koululaisryhmät talkoilla tekemässä havukransseja sankarihaudoille.

Havutyöt kuuluvat olennaisena osana jouluun. Mikä olisikaan oiva vieminen ystävälle näin joulun alla kuin havukranssi.
Monesti kuule sanottavan että kranssi teko on vaikeeta. Mutta loppujen lopuksi, muutama havunoksa ja rautalankaa niin siinä on kranssin aineet kasassa.

Kranssin voit tehdä kuusesta, varvuista, katajasta jne. Havuja voit leikata omasta metsästä maltillisesti ilman että puu kärsii. Jos haet havuja muualta, muista aina pyytää maanomistajan lupa. Havukranssia varten tarvitset havunoksia, rautalankaa ja sivuleikkurit.

Ohjeet helppoon havukranssiin:

Ensimmäiseksi leikkaa havunoksat valmiiksi noin 15 cm:n mittaan. Kun olet saanut oksat pätkittyä, taivuta oksasta kranssille pohja. Tee ympyrä, jonka halkaisija on noin 20-30 cm ja kiinnitä ympyrä rautalangalla kiinni. Puno rungossa olevat ylijäämäoksat kehälle. Jos runkoon halutaan isää paksuutta, lisää havuja kehälle.

Seuraavaksi tee havunoksista 2-3 oksan nippuja valmiiksi. Huomaa että havunoksan toinen puoli on tummempi. Laita se etupuolelle. Kun niput on tehty, kiinnitä ne pohjaan kiinni rautalangalla.
Ensimmäinen nippu tulee keskelle ja sen jälkeen vuorotellen molemmille sivuille. Muista pitää rautalanka mahdollisimman tiukalla koko työn ajan. Huom! Älä katkaise rautalankaa välillä.

Etene kehällä siten että uusi nippu tulee aina noin 5 cm päähän edellisestä. Niput asetetaan kehällä aina edellisen päälle siten. että rautalanka peittyy.
Kun olet saanut viimeisen nipun sidottua, päättele rautalanka napakasti ja tee rautalangasta ripustuslenkki kranssin taakse.

Havukranssin voi käyttää koristeena ihan sellaisenaan tai koristella teeman mukaisesti. Koristeluun voit käyttää erilaisia jouluisia nauhoja, palloja, pienehköjä kuusen koristeita, koristeomenoita tai kanelietankoja. Koristeet voit kiinnittää joko kuumaliimalla tai rautalangalla.

Tee kranssile tukeva pohja.

Tee havuniput valmiiksi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ohjeet havutonttuun:

Toinen havuaiheinen koriste on havutonttu. Tarvitset tontun runkoa varten savikukkaruukun, jonka laitat väärinpäin ja reikään pitkähkön kuusen oksan. Runkokeppi kannatta tukea tukevasti runkoon kiinni.
Vartaloa varten tarvitset noin 4-6 tuuheaa havun oksaa, jotka kiinnität rautalangalla kiinni runkokeppiin. Hatun voi tehdä sammalleesta, havuista tai jopa kankainen tontunlakki käy myös.

Jos laitat hatun saammalleesta tai havuista, kiinnitä se rautalangalla kieputtaen koko ajan sammalta lisäämällä. Hattu kannattaa tehdä niin että lisäilee pikkuhiljaa aina uuden kerroksen että saa siitä tukevan ja kiinteän. Rautalankaa menee tähän työhön aika kiitettävästi, joten varaa sitä noin yksi puola.
Nenäksi käy hyvin joulukuusen pallo tai vastaava ja parraksi huovutusvilla, pumpuli tai joku luonnon materiaali.
Tekemeinen on kivaa ja on materiaaleiltaan luonnonläheinen

 

Teksti: Mervi Luhtala
Kuvat Mervi Luhtala, Marita Nissinen

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...