Blogit
Luukku 2: 1300 pilkkua

Luukku 2: 1300 pilkkua

Minulla on ollut pitkään suunnitelmissa peura-aiheinen kuva eteiseen. Sisustuslehdissä on näkynyt paljon peura- aiheisia sisustustekstiilejä. Niissä on yleensä ollut väreinä musta ja valkoinen. Se kielii skandinaavisesta sisustussuunnasta, joka on tällä hetkellä edelleenkin pinnalla.
Skandinaavisen sisustuksen kulmakiviä on mielestäni pelkistetty sisustus. Kaikki turha pois. Väreinä on musta ja valkoinen, hiukan keltaista ja turkoosia. Osittain jopa 60-luvun pöydät ja tuolit, mutta pelkistetysti.
Itsellä tuo ajatus ei oikein toimi, mutta pieninä mausteina kylläkin. Pakko tunnustaa, että keittiöremontin myötä oli havaittavissa että värit ovat vaihtuneet vaaleimmiksi ja luovuin voimakkaimmista väreistä.

Pitkään pyörittelin ajatusta miten toteuttaisin peura-aiheen. Pinterestiä selatessa silmiini oli osunut ristipistomalli peurasta. Miten pystyisin tuota kuvaa soveltamaan?
Joskus on hyvä, että antaa idean muhia päässä, eikä suinpäin lähde tekemään. Eräänä lokakuisena päivänä lähdin isännän matkaan paikalliseen erä liikkeeseen. Isännän tehdessä ostoksia kiertelin hyllyjen välejä ja silloin syttyi idea. Käteeni osui ns. maalitaulunpaikkatarroja. Wau! Tässähän se olisi!
Nyt tarvitsisin vain piirtoheittimen ja edullinen projekti voisi alkaa. Laatikon tekstissä luvattiin noin 1000 pilkkua eli saisin projektin hyvin tehtyä. Hintaan laatikolle oli vajaa 5 euroa. Kyllä siinä oli erämyyjä ihmeissään, mitä minä pilkuilla teen. Valaisin hiukan suunnitelmaani ja ilme oli aika muikea. Lupasin palata asiaan jos saan sen onnistumaan, koska aina ei suunnitelmat toimi eli ei mene niin strömsössä.

Tulostin piirtoheitinkalvolle kuvan tai itse asiassa yritin. Nyt oli kyllä huono tuuri matkassa. Tuhosin meidän laserin täydellisesti ja koko kone haisi sulaneelle muoville. Eli tarkastakaa ensin että kalvo on nimenomaan lasertulostimelle. Kyseinen kalvo olikin vain piirrettäväksi ja suli koneen sisään, Ja voin sanoa että hiukan otti päähän. Seuraavana päivän kaupoille ja ostamaan uusi tulostin.
Videotykit ovat monessa paikkaan jo syrjäyttäneet piirtoheittimet, mutta onneksi niitä on vielä saatavilla. Kannattaa kysellä vaikka kierrätyskeskuksissa.

Seuraavaksi heijastin kuvan seinälle ja asettelin pilkkuja pisteiden paikoille. Välillä pilkut loppuivat kesken ja seuraavana päivän haettiin lisää eli 1000 pilkkua ei riittänytkään.
Pilkkuja jouduin hiukan soveltamaan, koska minun paikkatarrat olivat isompia kuin kuvan pilkut. Lopputulos oli ehkäpä jopa parempi, mitä ajattelin.

Tosin kädet olivat aika kovilla, koska pilkkua meni kaiken kaikkiaan noin 1300.
Piirtoheittimellä saa mukavasti isonkin kuvan heijastettua seinälle. Koska kaikilla ei ole piirtämisen lahjoja niin apukeinoja voi hyödyntää. Olen messuillakin nähnyt kun maalarimestari opiskelijat käyttävät piirtoheitintä töissään, eivätkä piirtäneet itse maalattavaa kuvaa.

Teksti: Mervi Luhtala
Kuvat: Mervi Luhtala ja Wesku Luhtala

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...