Uutiset
”Alleille” kyytiä hymyssäsuin

”Alleille” kyytiä hymyssäsuin

Inkeri Saarela ja Anna-Liisa Leppänen.

Uima-aitaan matalassa päässä taiteilee 35 vesijumppaajan porukka yhdellä jalalla.
– Toinen käsi on koko ajan tukena. Toinen jalka nousee eteen ja käsi menee taakse. Tämä on nyt vähän sellainen ristisanatehtävä, opastaa Anna-Maija Niskakoski nauraen.
Katson edessä olevasta mallia ja vaihtelen kättä ja jalkaa. Juuri kun saan jujun päästä kiinni Anna-Maija tulee opastamaan edessä olevaa.
– Tehdään samalla jalalla ja kädellä koko ajan.
Siis pieleen meni minulla ja muullakin takarivin porukalla. Ja sekös meitä naurattaa.
– Pääasia, että joku paikka heiluu, heittää Anna-Maija ja siinä vaiheessa hörppäsen naurun lomassa pärskeitä suuhun.

Anna-Maija Niskakoski eli Annukka, kuten ystävät häntä kutsuvat, vetää vapaaehtoispohjalta jumppaa jo yhdettätoista vuotta. Vuosi vuodelta porukka on kasvanut, ja tänä vuonna parhaimmillaan on ollut 45 jumppaajaa.
– Ongelmana on ollut se, että meille ei tahtonut löytyä uimahallilta sopivaa päivää. Sitä on vaihdettu useampaan kertaan.
Mieluiten Anna-Maija vetäisi jumpan tiistaina, kun uimahalli on suljettu ja hallissa on muita ryhmiä. Se ei kuitenkaan sopinut kaupungille, kun ryhmä ei ole virallinen ryhmä.

Annukan vesijumpan vahvuus lieneekin siinä, että se ei ole virallinen. Sinne ei tarvitse ilmoittautua, eikä se maksa kävijälle kuin uimahallimaksun.
– Ryhmässä on niitä, jotka ovat olleet mukana alusta alkaen. Silloin reilu kymmenen vuotta sitten aloin kuntouttaa itseäni selkäleikkauksen jälkeen. Hallilla ystäviä kertyi ympärille ja he sanoivat, että puhu ääneen.
Anna-Maija teki pitkän työuran uimahallilla uinninvalvojana ennen eläkkeelle jääntiään. Hän on vetänyt vesijumppia jo 1980-luvulla ja kouluttautunut vuosien varrella lisää.
– Voimaa vanhuuteen -hankkeen myötä pääsin koulutukseen, jossa harjoiteltiin voimaliikkeitä vedessä. Niitä samoin kuin haastavampia tasapainoharjoitteita otan aina jumppiin mukaan.

Vaikka vesijumppa näyttääkin kevyeltä, niin kokeilkaapa soittaa ”hymynaamoilla” haitaria veden alla. ”Allit” kiittää. Se on todella raskasta ja vastaa täysin kuntosalilaitetta. Vesi varjelee kuitenkin loukkaantumisilta.

Mervi Niemelä on jumpannut Annukan ryhmässä seitsemisen vuotta, ja hän pitää vesijumppaa parhaana kuntouttajana.
– Nivelrikon vuoksi vesijumppa on minulle todella hyvää kuntoutusta.
Parasta Mervin mukaan Annukan vesijumpassa on erittäin hyvä vetäjä ja mukava porukka. Ryhmässä on eri-ikäisiä naisia aina yli 80-vuotiaisiin. Keskiviikkonakin ryhmässä vaihdettiin jumpan lomassa ja saunan lauteilla päivän kuulumiset.

Mervin tavoin moni vesijumpassa käyvä on aktiivinen liikkuja. Anna-Maija vetää jumppaa kaksi kertaa viikossa. Lisäksi Mervi kertoo käyvänsä kuntojumpassa ja kuntosalilla sekä naisporukassa lenkillä. Kuntoliikuntaa kertyy viisi kertaa viikossa.
Myös Inkeri Saarela on mukana ainakin kolmessa ryhmässä viikon aikana. Vesijumppien lisäksi hän käy kuntosaliryhmässä, jota vapaaehtoispohjalta vetää Liisa Annanperä.
Mukaansa Inkeri oli keskiviikkona houkutellut Anna-Liisa Leppäsen, joka oli mukana ensimmäistä kertaa.
– Olkapään kanssa on ollut vaivoja ja täällä uudessa hallissa käydessä olen huomannut, että vedessä on hyvä kuntouttaa kättä.
Koulunkäynninohjaajana työskentelevä Anna-Liisa on käynyt uudessa hallissa myös koululaisten kanssa ja hän kiittelee, miten viihtyisä ja kaunis uusi halli on.
– Joulukuussa kävimme koeuinneilla ja silloin uimme värivaloissa. Se oli tosi hienoa.

Annukan jumppa on kokoontunut aiemmin päivällä, jolloin työssäkäyvät ovat harvemmin päässeet mukaan. Nyt ryhmä siirrettiin iltapäiväksi neljän jälkeen, joten uuttakin väkeä saattaa ryhmään vielä tulla.
Ongelmaksi voi muodostua pukukaappien riittävyys, sillä keskiviikkona naisten puolen kaapit olivat varattuina viimeistä myöten.
Jumppaajat toivovat, että käytännön ongelmat saadaan ratkaistuksi, sillä vesijumppa on monelle kävijälle välttämätön kunnon ylläpitäjä.
– Jos jumppaa ei olisi, kohta oltaisiin kaikki terveyskeskuksen ovea kolkuttamassa, naiset vakuuttavat.

Entisenä uinninvalvojana Anna-Maija ihmettelee monen muun tavoin, että eikö kaupunki voisi panostaa hieman enemmän rahaa uinninvalvojien palkkaamiseen, niin ovia voitaisiin pitää alkuviikostakin auki. Maanantai ja tiistai olivat vanhassa hallissa vilkkaimmat päivät.
– Täällä uinninvalvojia on kaksi ja esimerkiksi Nivalan Uikossa on neljä kokopäiväistä ja kaksi osa-aikaista valvojaa.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Piia aloitti Ärräkauppiaana

Piia aloitti Ärräkauppiaana


Piia aloitti Ärräkauppiaana

Haapajärven R-kioskin uutena kauppiaana aloitti maanantaina Piia Gûnes. Hän on kotoisin Sievistä ja asunut Haapajärvellä 12 vuotta. Hän on aiemmin pitänyt turkkilaislähtöisen miehensä Sakir Gûnesin kanssa ruokaravintoloita Haapajärvellä ja Nivalassa sekä Sievissä. Nyt ravintola on vain Sievissä...


Mies kuoli rivitalon palossa


Mies kuoli rivitalon palossa

Haapajärven Hallakankaantiellä syttyi asuntopalo maanantain ja tiistain välisenä yönä. Rivitalon päätyhuoneistossa olleen tulipalon sammutustöissä asunnosta löytyi keski-ikäinen vainaja, joka on paikkakuntalainen mies. Tuli oli palanut perusteellisimmin makuuhuoneen sängyn luona. Poliisi...

Koirapuisto on viimeistä silausta vaille valmis

Koirapuisto on viimeistä silausta vaille valmis


Koirapuisto on viimeistä silausta vaille valmis

Haapajärvelle on pitkään toivottu koirapuistoa, ja nyt koiraihmisten toive on toteutunut. Kesän aikana Ouluntien varrelle Venlankadun kulmaukseen on noussut iso verkkoaidalla aidattu alue. Koirapuisto on jaettu aidoilla kahteen alueeseen. Vasemmanpuoleisessa voivat telmiä pienet koirat ja...