Uutiset
Hyväkuntoisia ja tyytyväisiä oppilaita

Hyväkuntoisia ja tyytyväisiä oppilaita

K.J. Ståhlbergin koulun rehtori Jari Saaranen selailee tuoretta kouluterveyskyselyä ja syksyllä tehtyä MOVE-mittausta hymy huulillaan. Tarkasteleepa kumpaa hyvänsä, niin tulokset kurkottelevat valtakunnan tason paremmalla puolella.
– Nämä ovat huipputuloksia. Tämä kertoo, että perheet tekevät perushyvää kasvatustyötä ja koulukin on onnistunut.
Erityisen iloinen rehtori on siitä, että oppilaista 67 prosenttia oli erittäin tyytyväisiä elämäänsä, kun valtakunnallisesti tyytyväisyys oli 53 prosentin luokkaa. Haapajärvisistä pojista jopa 71 prosentti oli erittäin tyytyväisiä elämäänsä.
– Uskon, että pieni paikkakunta, turvallinen ympäristö ja hyvät harrastusmadollisuuden luovat tyytyväisyyttä.

Tyytyväinen on syytä olla myös lasten suhtautumisesta koulunkäyntiin. 82,5 prosenttia pitää koulunkäynnistä. Se on hieman valtakunnan tason yläpuolella. Haapajärvisistä 4-5-luokan tytöistä jopa 97 prosenttia pitää koulunkäynnistä.
– Suomalaista peruskoulua on pidetty enemmän tytöille soveltuvana ja se näkyy tässä tuloksessa. Meidän pitää miettiä vielä, miten voimme parantaa poikien viihtyvyyttä.
Koulun yhtenä painopisteenä onkin tänä vuonna kouluhyvinvointi.

Fyysisesti koululaiset kokevat voivansa hyvin. Ainoastaan 2,6 prosenttia kyselyyn vastanneista oppilaista koki terveydentilansa huonoksi. Valtakunnallinen luku on 7 prosenttia.
– Tämä näkyy myös 5-luokan oppilaille tehdyssä MOVE-testissä, joka mittaa fyysistä toimintakykyä. Tulokset olivat huomattavasti valtakunnan tasoa paremmat.
Kestävyyskuntoa mittaavassa juoksutestissä tulos oli viidesosan parempi kun valtakunnallisesti. Jari Saaranen uskoo, että Liikkuva koulu -hanke näkyy tuloksissa.
– Kehotamme oppilaita tulemaan kouluun jalan tai pyörällä. Kaikki liikkuminen ja harrastaminen on hyväksi.

Lisäksi koululla on tarjolla valinnaista liikuntaa, koululiikuntapaikat ovat hyvässä kunnossa ja koululla pyörii liikuntakerhoja.
Kolmannen luokan opettaja Sanna-Maria Arovainio kertoo, että heidän luokassa koulu alkaa aamujumpalla, jonka joku oppilaista suunnittelee liikuntakorttien avulla. Maanantaiaamuna pyöritettiin tuulimyllyä sekä tehtiin x-hyppyjä ja pulpettipunnerrusta.
– Opetusta järjestetään niin, että pulpetin ääreltä noustaan ylös tunnin aikana useamman kerran, sisällytetään opetettavaa tai kerrattavaa asiaa liikunnallisiin toimintoihin, opettaja vinkkaa.

MOVE-testin mukaan koulun lapsilla on keskimääräistä parempi lihaskunto. Samoin heitto ja kiinniotto sujuu viidesosan paremmin kuin valtakunnassa keskimäärin.
– Tässä taitaa näkyä pohjalainen pesäpalloperinne, rehtori hymyilee.
Ainoa, jossa haapajärvisillä lapsilla on parantamista on liikkuvuus eli liikeratoja pitäisi avata enemmän ja venytellä.

Hyvistä tuloksista Jari Saaranen antaa kiitosta myös aktiivisille vanhemmille, jotka kannustavat lapsia liikkumaan vapaa-aikana. Pelkällä koululiikunnalla ei pysytä hyvässä kunnossa. Harrastusten kautta voidaan löytää elinikäinen liikkumisen ilo.
Koulun liikuntatuntejakin on uuden opetussuunnitelman mukaan muutettu. Nyt tytöt ja pojat ovat samassa ryhmässä. Kun ryhmissä on taitavia liikkujia, rehtori uskoo sen innostavan myös muita.
– Ryhmissä kaikki harjoittelevat ja kaikki tekevät.

Kouluterveyskysely nosti esille yllättävän tiedon, johon rehtorin mukaan on kiireesti tartuttava. Kyselyyn vastanneista haapajärvisistä pojista 27 prosenttia ei syö aamupalaa joka aamu. Tyttöjen prosentti asettui valtakunnallisen 22,9 paikkeille.
– Aamupalan syömättömyys näkyy varmasti vireystilassa ja se on koulunkäynnin ja oppimisen kannalta huolestuttavaa.
Rehtorin mukaan syömättömyydessä on nyt tiedottamisen paikka. Asia otetaan esille niin oppilaiden kuin vanhempien kanssa.
– Koko kouluterveyskysely käsitellään kyselyyn osallistuneissa luokissa opettajan kanssa. Vanhemmat saavat tietoa Vilman kautta.

Monelle vanhemmalle helpottava tieto on puolestaan se, että kyselyn mukaan koulukiusaamista esiintyy hyvin vähän. Vain 2,2 prosenttia vastaajista on kokenut koulukiusaamista, kun valtakunnallisesti luku on 7,3 prosenttia. Koulukiusaaminen on yleisempää pojilla kuin tytöillä.
– Koulukiusaamisessa meillä on nollatoleranssi eli vielä on tekemistä.
Oppilaat kokevat koulun tarjoaman tuen hyväksi. Aikuisen apua saa niin koulukuraattorilta, psykologilta kuin terveydenhoitajalta. 86 prosenttia lapsista kokee, että heitä kuunnellaan muun muassa terveystarkastuksissa. Lapset myös uskaltavat kertoa asioistaan rehellisesti.
Valtakunnallinen kouluterveyskysely tehtiin Haapajärvellä ensimmäisen kerran 4-5-luokan oppilaille. Kyselyyn vastasi K.J. Ståhlbergin koululla 121 oppilasta. MOVE-testiin osallistuivat koulun 5-luokkalaiset.

Kuva: Tuulimylly pyörimään. Kolmannen luokan oppilaat jumppaavat päivän käyntiin.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä

Syksyn seurakuntavaaleihin asettautuu Haapajärvellä ehdokkaita neljästä valitsijayhdistyksestä. Nykyisen kirkkovaltuuston ryhmien paikkajaon mukaisessa suuruusjärjestyksessä ehdokkaat ovat: Uusi Viini –ehdokaslista: Aino Eronen, Tiina Järvenpää, Katja Koistila, Timo Koskela, Erkki Leppälä...

Piia aloitti Ärräkauppiaana

Piia aloitti Ärräkauppiaana


Piia aloitti Ärräkauppiaana

Haapajärven R-kioskin uutena kauppiaana aloitti maanantaina Piia Gûnes. Hän on kotoisin Sievistä ja asunut Haapajärvellä 12 vuotta. Hän on aiemmin pitänyt turkkilaislähtöisen miehensä Sakir Gûnesin kanssa ruokaravintoloita Haapajärvellä ja Nivalassa sekä Sievissä. Nyt ravintola on vain Sievissä...


Mies kuoli rivitalon palossa


Mies kuoli rivitalon palossa

Haapajärven Hallakankaantiellä syttyi asuntopalo maanantain ja tiistain välisenä yönä. Rivitalon päätyhuoneistossa olleen tulipalon sammutustöissä asunnosta löytyi keski-ikäinen vainaja, joka on paikkakuntalainen mies. Tuli oli palanut perusteellisimmin makuuhuoneen sängyn luona. Poliisi...