Blogit
Presidentit vierailulla

Presidentit vierailulla

Presidenttipari valtakunnallisella pesäpalloleirillä Haapajärvellä kesällä 2014.

Suomessa järjestetään presidentinvaalit jälleen tänä vuonna. Suomen ensimmäisestä presidentistä K. J. Ståhlbergista muistetaan Haapajärvellä se, että hän vietti osan lapsuudestaan paikkakunnalla. Hän vieraili Haapajärvellä myös presidenttikautensa jälkeen, vuonna 1947.

Suomen toinen presidentti Lauri Kristian Relander muistetaan siitä, että hän matkusteli ahkerasti. Haapajärvi ei tosin kuulunut hänen vierailukohteisiinsa. Kolmas presidentti oli P. E. Svinhufvud, joka vieraili Oulun läänissä vuonna 1935. Hän ei poikennut Haapajärvellä, vaikka rautatieyhteys oli jo olemassa.

Neljäs presidentti Kyösti Kallio asui vakituisesti Haapajärven naapurikunnassa Nivalassa. Risto Ryti ja Mannerheim olivat 1940-luvun sota-ajan presidenttejä, joten heitä ei voinut tavata Kalajokilaakson pienissä kunnissa. Juho Kusti Paasikivi oli jo korkeassa iässä, kun hänet valittiin presidentiksi vuonna 1946.

Urho Kekkonen oli pitkäaikaisin presidentti. Hän vieraili Haapajärvellä ensimmäisen kerran kesällä 1963 järjestetyn maatalousnäyttelyn yhteydessä. Toinen vierailu oli kesällä 1969, jolloin Ståhlbergin lapsuudenkotimuseo avattiin. Hänet kuvattiin tällöin kansanedustaja Paavo Niinikosken seurassa. Kekkonen vieraili Haapajärvellä kolmannen kerran lokakuussa 1977.

Mauno Koivisto oli Kekkosen seuraaja. Hän oli presidenttinä 12 vuotta eli kahden kauden ajan, mitä ennen hän oli pääministeri. Pääministeri Koivistolle oli lähetetty vierailukutsu vuonna 1969, mutta hän ei vieraillut Haapajärvellä.

Koiviston seuraajaksi valittu Martti Ahtisaari vieraili Haapajärvellä ensimmäisen kerran silloin, kun hän oli vielä presidenttiehdokas. Toinen vierailu toteutui hänen presidenttikautensa aikana elokuussa 1995, kun Haapajärvellä järjestettiin valtakunnalliset kotiseutupäivät.

Tarja Halonen oli presidentti seuraavat 12 vuotta. Hän oli vieraillut Haapajärvellä silloin, kun hän oli ministeri. Haapajärvi ei kuulunut hänen presidenttikautensa vierailukohteisiin, mutta hänen puolisonsa vieraili Haapajärvellä vuonna 2006. Tämä vierailu liittyi presidentinvaaleihin, joissa Halonen valittiin toiselle presidenttikaudelle.

Sauli Niinistö valittiin odotetusti presidentiksi vuonna 2012. Hän vieraili Haapajärvellä kaksi vuotta myöhemmin, heinäkuussa 2014. Niinistö pyrkii nyt toiselle presidenttikaudelle, joten tasavallan presidentti kiertää maata presidenttiehdokkaana.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...