Blogit
Vanhoista jämistä uusia kynttilöitä

Vanhoista jämistä uusia kynttilöitä

Jäikö joulusta kynttilänjämiä? Koskapa kynttilöitä ei ole koskaan turvallista polttaa loppuun asti, pieniä kynttilän pätkiä jää aina.
Kerää kynttilänjämät talteen ja vala niistä uusia kynttilöitä/kynttiläkippoja. Esim. kavereita voi pyytää keräämään kynttilänjämiä talteen tai kysellä erilaisilta yhteisöiltä. Monesti kynttilän pätkät kuitenkin vain heitellään roskiin.

Vaikka loppiaisena kerätään joulu pois, niin pimeää aika on vielä muutama kuukausi jäljellä. Kynttilöitä on mukava poltella ja tunnelmoida kynttilän valossa. Sähkökatkoksen yllättäessä on hyvä, jos kynttilöitä on vähän varastossakin.

Homma on helppoa, mutta vaatii kuitenkin tarkkuutta varsinkin massan lämpötilan takia, ettei se ylikuumene. Seuraavassa onkin kynttilän valmistus pähkinänkuoressa.
Muottina voi käyttää esimerkiksi vanhoja kahvikuppeja, maitotölkkejä, sipsipurkkeja tai kuumuutta kestäviä lasipurkkeja/laseja.
Muista suojata työalue vaikka sanomalehdillä.

Tarvikkeet:
– vanhojen kynttilöiden jämiä
– vanhan kattila/kattiloita ja sulatusastia
– sydänlankaa
– ruokaöljyä
– muotteja, kuten kahvikuppeja, kuumuutta kestäviä lasipurkkeja tai maitopurkkeja
– grillitikkuja

1. Öljyä muotit ruokaöljyllä. Kiinnitä sydänlangan pää esimerkiksi sulalla steariinilla muotin pohjalle. Tai vaihtoehtoisesti tee muotin pohjaan reikä ja pujota sydänlanka muotin pohjan läpi ja tee solmu. Solmi sydänlangan toinen pää grillitikkuun ja pingota se muotin ulkopuolelle.

2. Sulata kynttilän pätkät vesihauteessa metalliastiassa. Älä anna massan kuumeta yli 90 asteen. Jos haluat värjätä steariinia, tee se tässä vaiheessa. Kynttilämassan voi värjätä esim. vahaliidun palasilla tai vaihtoehtoisesti kynttilämassa värjäysnapeilla.

3. Siivilöi kynttilämassasta vanhat sydämenpätkät pois pinseteillä. Vanhoista kruunukynttilöistä saa sydänlangan eli kierrätetään vanhat kynttilät. Sulasta massasta otetaan sydänlanka kuivumaan paperin päälle.

4. Kiristä sydänlanka grillitikulla suoraksi. Annostele hiukan jäähtynyt kynttilämassa muottiin. Jätä muotti pari senttiä vajaaksi.

5. Jos kynttilään jää onkaloita, pistele sydänlangan viereen reikiä ja täytä kolot sulalla massalla.

6. Anna kynttilöiden jäähtyä yön yli ja irrota kynttilä muotista. Lopuksi leikkaa sydänlanka sopivan pituiseksi.

7. Älä heitä koskaan steariinia viemäriin, vaan käytä se uudestaan.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...