Uutiset
Oppisopimuksella uuteen ammattiin

Oppisopimuksella uuteen ammattiin

Kun asuntolanhoitajan pesti päättyi viime keväänä Jedun yt-neuvotteluihin ja irtisanomiseen, Jani Nurmenniemi joutui miettimään mitä tekisi seuraavaksi.
– Työpaikkaa ei ole täältä kovin helppoa saada, eikä minusta ole kokopäiväisesti koulunpenkille istumaan, Jani tunnustaa.
Koko ikänsä liikuntaa ja kilpaurheilua harrastanut Jani on haaveillut ammatista liikunnan parissa, ja hän löysikin itselleen parhaiten sopivan opiskelutavan, oppisopimuksen.
– Oppisopimuskoulutukseen pääsee vain jos on työpaikka. Niin menin puhumaan sivistysjohtajalle, että pääsisikö kaupungille töihin.
Janilla kävi tuuri, sillä uusi uimahalli oli juuri valmistumassa ja sinne tarvittiin koululaisuintien valvojaa sekä muutenkin apua. Jani sai työsopimuksen ja ilmoittautui Virpiniemen liikuntaopistoon monimuoto-opintoihin.

Kahden ja puolen vuoden opintojen jälkeen hän valmistuu liikuntaneuvojaksi keväällä 2019.
– Aikaisemman kokemuksen pohjalta olisin voinut suorittaa opinnot vuodessa, mutta koulun rahoitusbyrokratia ei sitä sallinut.
Jani tekee nyt kokopäivätyötä kaupungin liikuntapalveluissa. Uimahallin lisäksi hän työskentelee kouluilla.
– Olen käynyt ala- ja yläasteella apuna liikuntatunneilla. Tänäänkin menen iltapäivällä jäähallin puolelle auttamaan lapsia luistelussa.Jani on kokenut, että hänen työpanostaan todella tarvitaan. Eskarilaisten ja alakoululaisten uintivuoroilla hän hyppää tarvittaessa itse altaaseen ja opettaa lapsia opettajan apuna.

Maanantaisin ja tiistaisin, kun uimahalli on suljettu yleisöltä, hän tekee pitkän päivän. Koululaisryhmien lisäksi hän valvoo kansalaisopiston vesiliikuntaryhmät.
– Noina päivinä olen uimahallilla yksin, joten työtä riittää.
Hyvänä apuna hän pitää valvontakameroita ja valvojien toimistossa olevia monitoreja. Niistä näkee myös ”nurkan taakse”, jonne ei itse ehdi tarkistamaan.
Kun koululaisuinnit saadaan tältä keväältä ohi, Jani voi olla enemmän mukana koulujen liikuntatunneilla ja järjestää myös omaa toimintaa. Kokemusta hänellä on muun muassa lasten urheilukoulujen vetämisestä.

Liikuntaneuvojan koulutus on Janin mukaan hyvin kattava. Siihen liittyy paitsi liikuntaneuvontaa myös ohjaamista. Liikuntaneuvojat ovat yleensä kuntien tai kuntayhtymien palveluksessa. Asiakkaita heille voivat ohjata muun muassa lääkärit lähetteillä.
– Liikuntaneuvojat voivat opastaa kaikenkuntoisia ihmisiä. Liikkeelle lähdetään asiakkaan kunnon mukaan.
Jani painottaa, että asiakkaille tehtävät liikuntaohjelmat voivat olla hyvin yksinkertaisia. Sekin on liikuntaa, jos asiakas käy vaikka kaksi kertaa viikossa kävelemällä kaupassa.
– Liikunnan lisäksi siinä saa raitista ilmaa ja sosiaalisia kontakteja.

Kuntien järjestämä liikuntaneuvonta on käyttäjille maksutonta. Se on ennaltaehkäisevää työtä, jonka tulokset näkyvät suoraan terveydenhoitokuluissa. Jani toivookin, että se ymmärrettäisiin kunnissa, jotka säästöpaineiden alla ajavat alas palveluitaan,
Tarvittaessa Jani voi opastaa myös urheilijoita, sillä koko ajan karttuvan koulutuksen lisäksi hänellä on itsellään kilpaurheilutausta. Jani on kahvakuulaurheilun maailmanmestari vuodelta 2015.
– Kilpailuissa on nyt ollut pitempi tauko sairastelun vuoksi, mutta omissa SM-kisoissa maaliskuussa aion olla mukana. Tosin järjestelyissä on kova työ, mutta enköhän ehdi kilpailemaankin.
Työnteon, opiskelun ja perheen ohella Jani pyrkii harjoittelemaan kymmenen kertaa viikossa. Nyt kun terveysongelmiin on löytynyt ratkaisu, harjoittelu maistuu.

Liikuntaneuvojan monimuoto-opinnoissa opintopisteitä kartutetaan näytöillä. Jani tekee esimerkiksi kolmen ohjattavan kanssa liikuntaohjelmat, ohjaa heitä ja seuraa edistymistä. Opastus kestää kolme kuukautta.
Samoin hän tekee kolmen kuukauden ohjelman lasten kanssa.
– Myös vanhusten kanssa työskentely kiinnostaisi, sillä heihin ei juuri panosteta, mutta liikunnan hyödyt varmasti näkyisivät nopeasti.

Oppisopimuskoulutuksessa Janin mukaan on hienointa se, että saa koko ajan ohjata ja tehdä käytännön töitä. Hankalimmaksi hän kokee näyttöihin liittyvät kirjalliset työt. Nekin on kuitenkin tehtävä.
– Oppisopimuskoulutus sopii hyvin myös nuorille, joille perinteinen koulussa opiskelu on vaikeaa, hän vinkkaa.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Olli Romppasen töitä Aasian taidebiennaalissa

Olli Romppasen töitä Aasian taidebiennaalissa


Olli Romppasen töitä Aasian taidebiennaalissa

Aasian 18. taidebiennaali, maanosan suurin nykytaidetapahtuma on parhaillaan meneillään Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa. Suomea tapahtumassa edustaa mediataiteilija Olli Romppanen (s. 1984), jonka valokuvateoksia nähdään biennaalin päänäyttelyssä. Osa teoksista on kuvattu Haapajärvellä ja...

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä


Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Kari Isotalus vastaa puhelimeen Sveitsin Zumikonista, Zürichin kupeesta. Tunnelmat ovat aurinkoiset niin kelien kuin mielen osalta. Sveitsissä nautitaan loppukesän +27 asteen lämmöstä ja edessä on finaaliviikonloppu (22.-23.9.) maan pesäpallomestaruusturnauksessa. Sitä Isotalus odottaa jälleen...


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä

Syksyn seurakuntavaaleihin asettautuu Haapajärvellä ehdokkaita neljästä valitsijayhdistyksestä. Nykyisen kirkkovaltuuston ryhmien paikkajaon mukaisessa suuruusjärjestyksessä ehdokkaat ovat: Uusi Viini –ehdokaslista: Aino Eronen, Tiina Järvenpää, Katja Koistila, Timo Koskela, Erkki Leppälä...