Uutiset
Keskustellen toimiva ja kaunis keittiö

Keskustellen toimiva ja kaunis keittiö

Vaikka viimeisimmät trendit rantautuvat maaseudulle pienellä viiveellä, remontissa tai uuden asunnon materiaalivalinnoissa menee useimmilta sormi suuhun. Vaihtoehtoja on niin paljon, ettei valintaa pysty aina tekemään.
– Jos asiakas toivoo vaikka keittiön kaappeihin valkoisia ovia, valinnanvaraa on kymmeniä, muistuttaa Suunnittelutoimisto Laakean Miia Jämsä.
Vakuudeksi hän vetää esiin Omega-keittiöiden ovimallistosta parikymmentä valkoista ovea.

Asiakkaan valinnantuskaa helpottaa, kun suunnittelija valitsee valmiiksi malleja ja materiaaleja asiakkaan toiveiden mukaan ja tekee suunnitelman.
– Suunnitelmaa tutkitaan sitten yhdessä ja mietitään, halutaanko siihen muutoksia.
Keittiön suunnittelussa lähdetään yleensä liikkeelle toimivuudesta.
– Jos vanha keittiö on toimiva, ei siihen kannata lähteä tekemään suuri muutoksia. Silloin keskitytään enemmän ulkonäköön.

Usein vanhojen talojen keittiöissä toimivuutta joudutaan kuitenkin parantamaan, sillä rakentamisen jälkeen on tullut paljon uutta tekniikka.
– Esimerkiksi 1970-luvun taloissa viemäriputki on yleensä keskellä allaskaappia. Kun putki siirretään takaseinälle, saadaan altaan alle nykyaikaiset laatikostot.
Vanhojen talojen remonteissa Miia Jämsä mielellään haluaisi säilyttää jotain rakennusajalle ominaista. Vaikka omistajaa saattaa ärsyttää 70-luvun mäntypaneelit, pienen kaistaleen sitä voisi säilyttää. Puu antaa lämpöä ja istuukin yllättävän hyvin moderniin sisustukseen.
Keittiöremonteissa Miia voi sisustussuunnittelijana antaa vinkkejä ja ideoita myös keittiön muuhun sisustukseen ja väreihin. Usein hän miettii valmiiksi esimerkiksi seinien värin. Joskus suunnittelu voi laajentua myös muihin huoneisiin.

Keittiöiden värimaailma on pitkään ollut valko-harmaa kuten muussakin sisustamisessa. Valkoinen on edelleen klassikko, mutta nyt luonnonvärit ovat valtaamassa myös keittiöitä. Ovimalleissa, tasoissa ja välitilan materiaaleissa on paljon luonnon sävyjä.
– Hiekka, nude ja murretut harmaat ovat nyt trendikkäitä. Harmaasta ollaan menossa enemmän ruskean sävyihin. Pinnat ovat himmeitä, joten värit näyttävät pehmeiltä.
Sisustamisessa yleensä suositaan myös luonnon materiaaleja. Nahka, rottinki, puu ja villa näkyvät sisustuksessa. Myös tummat värit ovat palaamassa.
– Esimerkiksi tumma puu on palaamassa vaalean kauden jälkeen. Sitä näkee myös keittiöissä.

Miian mukaan väreissä ja materiaaleissa otetaan vaikutteita 1970-luvulta kuitenkin tähän päivään päivitettynä. Muun muassa tuttu materiaali, sametti on palannut sisustuskankaisiin.
– Pastellivärejä on edelleen värikartoissa, mutta niiden rinnalle ovat tulossa tummat värit.
Materiaaleista messinki ja kupari ovat olleet viimeiset vuodet trendikkäitä, mutta nyt niiden suosio on hiipumassa. Tilalle on tulossa 90-luvulta tuttu kromi. Samalta vuosikymmeneltä on tuttu rottinki, jota oli muun muassa wieniläistyyppisissä tuoleissa.
– Nyt alkuperäisistä tuoleista on kova kysyntä.
Kaikkea sisustusta ei Miian mielestä kannata lähteä trendien mukaan muuttamaan, vaan sieltä voi poimia jotain ideoita piristämään omaa kotia.

Useamman hiljaisen vuoden jälkeen rakentaminen on nyt vilkastunut. Se tuntuu myös suunnittelijan kalenterissa.
– Varsinkin kevät on kiireistä aikaa, kun uudiskohteita suunnitellaan. Myös remontoinnit tahtovat pakkautua kevääseen ja kesään.
Miia on huomannut, että kotia halutaan kohentaa erityisesti ennen juhlia. Kun rippijuhlat tai ylioppilasjuhlat ovat monessa perheessä samaan aikaan, voi remontoijista olla pula.
– Parasta aikaa olisi tehdä remontit syksyllä tai talvella, jolloin suunnitelmat ehditään tehdä rauhassa ja remonttimiehiäkin on paremmin saatavilla.

Rakentamisen vilkastumisen myötä Miialla on ollut enemmän myös uudiskohteiden suunnittelua. Niissäkin suunnittelija toivoo, että asiakas olisi mahdollisimman aikaisin liikkeellä. Mielellään jo siinä vaiheessa, kun ensimmäiset piirustukset ovat valmiina.
– Suunnittelussa käytetään usein pohjana standardeja, jotka eivät välttämättä enää toimi. Esimerkki ovat eteisen liukuovikomerot, joille jätetään liian vähän tilaa tai vaikkapa vessa, jossa kymmenen sentin lisätila voi ratkaista paljon.
Varsinkin uudiskohteissa hyvällä suunnittelulla ja materiaalien valinnoilla voi myös säästää. Kokonaisbudjetissa suunnittelijan palkkio on pieni, mutta säästö voi olla suurikin. Ja asiakas voi olla varma, että sisustuksessa kaikki natsaa.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Olli Romppasen töitä Aasian taidebiennaalissa

Olli Romppasen töitä Aasian taidebiennaalissa


Olli Romppasen töitä Aasian taidebiennaalissa

Aasian 18. taidebiennaali, maanosan suurin nykytaidetapahtuma on parhaillaan meneillään Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa. Suomea tapahtumassa edustaa mediataiteilija Olli Romppanen (s. 1984), jonka valokuvateoksia nähdään biennaalin päänäyttelyssä. Osa teoksista on kuvattu Haapajärvellä ja...

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä


Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Kari Isotalus vastaa puhelimeen Sveitsin Zumikonista, Zürichin kupeesta. Tunnelmat ovat aurinkoiset niin kelien kuin mielen osalta. Sveitsissä nautitaan loppukesän +27 asteen lämmöstä ja edessä on finaaliviikonloppu (22.-23.9.) maan pesäpallomestaruusturnauksessa. Sitä Isotalus odottaa jälleen...


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä

Syksyn seurakuntavaaleihin asettautuu Haapajärvellä ehdokkaita neljästä valitsijayhdistyksestä. Nykyisen kirkkovaltuuston ryhmien paikkajaon mukaisessa suuruusjärjestyksessä ehdokkaat ovat: Uusi Viini –ehdokaslista: Aino Eronen, Tiina Järvenpää, Katja Koistila, Timo Koskela, Erkki Leppälä...