Uutiset
Vapaaehtoisille koulutusta ja virkistystä

Vapaaehtoisille koulutusta ja virkistystä

Vapaaehtoistoiminnassa mukana olevat ja varsinkin vetäjät saattavat joskus väsähtää, kun ovat monessa mukana. Alva -hankeeen projektityöntekijä Regina Kahlos lupaa järjestää ahkerille toimijoille virkistystä. Myös koulutusta on luvassa.
Kaupungin kevätkahveillä Alva-hanketta esitellyt Kahlos löi jo paikalla olleen yhdistysväen kanssa päivänkin lukkoon. Virkistystä on luvassa syksyllä 11.9.

Ennen kuin väki pääsee virkistymään, tarjolla on myös koulutusta. Vapaaehtoistyön peruskurssi järjestetään Haapajärvellä kahtena iltana  26.4. ja 8.5.
– Peruskurssilla käydään läpi muun muassa erilaisia vastuita. joita toimintaan liittyy sekä esimerkiksi vakuutuksia.
Vapaaehtoistoiminnan kehittämiseen keskittyvä Alva-hanke järjestää myös tukihenkilö- ja vertaisohjaajakoulutusta ja yhdessä järjestöjen kanssa erilaisia tapahtumia.

Lokakuun 3. päivä yhdistysten väelle järjestetään työpaja, jonka takana on Pohjois-Pohjanmaan järjestörakennehanke. Projektityöntekijä Anne Katajalan mukaan hanke on tarkoitettu toimimaan järjestöjen ja kuntien tukena.
– Olisikin toivottavaa, että jokaisessa kunnassa olisi nimetty järjestöyhdyshenkilö ja hänelle olisi varattu toimintaan myös työaikaa.
Koko hankkeen ideana on tehdä näkyväksi se, että myös järjestöt ovat osa kunnan palveluja. Kuntauudistuksessa niiden asema vielä korostuu.
Kaupungin kevätkahvit on Katajalan mielestä hyvä avaus kaupungin ja järjestöjen yhteistyöhön. Jotta kaikkien järjestöjen edustajat pääsisivät mukaan, tilaisuudet olisi hyvä pitää illalla.
– Ja mielellään vaikka kaksi kertaa vuodessa.

Hankkeen aikana on tarkoitus nimetä myös jokaisesta kunnasta yhdistysagentti, joka toimii järjestöjen yhteisenä vaikuttajana. Agenteille hanke antaa myös koulutuksen.
Hankkeen aluksi kunnista on kerätty kyselyillä tietoa siitä, minkä verran kunnat tukevat yhdistyksiä. Haapajärvellä rahallinen avustus on varsin vaatimaton, 5,5 euroa/asukas, kun keskimääräinen tuki on yli kymmenen euroa. Yhdistysten toimintaa tuetaan kuitenkin antamalla ilmaiset kokoontumistilat. Yhdistykset ovat saaneet myös vapautuksia kiinteistöveroista.

Myös tiedottamisessa kaupunki tukee yhdistyksiä ylläpitämällä verkkosivullaan tapahtumakalenteria. Sinne yhdistykset voivat itse käydä lisäämässä tapahtumiaan.
– Huomasin, että kaupunki tiedottaa yhdistysten tapahtumista myös omilla Facebook-sivuillaan, joka on hieno asia, Katajala kiittelee,
Yhteistyökuvioita järjestöt ja kaupunki pääsevät hiomaan lisää syksyn työpajassa.

Kolmantena yhdistysten väelle esiteltiin Vankkuri-hanke. Sillä tuetaan vanhemmuutta erityislasten perheissä.
– Haapajärvellä on jo aloittanut diabeteslasten vanhemmille tarkoitettu vertaistukiryhmä, kertoo projektipäällikkö Sirkka Veivo.
Hankkeessa ei ole luokiteltu perheitä diagnoosien mukaan, vaan perhe voi itse päättää onko erityisen tuen tarpeessa. Vanhempien lisäksi tukea tarjotaan myös sisaruksille ja isovanhemmille.
Vankkuri järjestää perheille erilaisia tapahtumia ja leirejä. Myös asiantuntijaluentoja on sijoiteltu aikuisille leirien ohjelmaan.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä


Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Kari Isotalus vastaa puhelimeen Sveitsin Zumikonista, Zürichin kupeesta. Tunnelmat ovat aurinkoiset niin kelien kuin mielen osalta. Sveitsissä nautitaan loppukesän +27 asteen lämmöstä ja edessä on finaaliviikonloppu (22.-23.9.) maan pesäpallomestaruusturnauksessa. Sitä Isotalus odottaa jälleen...


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä

Syksyn seurakuntavaaleihin asettautuu Haapajärvellä ehdokkaita neljästä valitsijayhdistyksestä. Nykyisen kirkkovaltuuston ryhmien paikkajaon mukaisessa suuruusjärjestyksessä ehdokkaat ovat: Uusi Viini –ehdokaslista: Aino Eronen, Tiina Järvenpää, Katja Koistila, Timo Koskela, Erkki Leppälä...

Piia aloitti Ärräkauppiaana

Piia aloitti Ärräkauppiaana


Piia aloitti Ärräkauppiaana

Haapajärven R-kioskin uutena kauppiaana aloitti maanantaina Piia Gûnes. Hän on kotoisin Sievistä ja asunut Haapajärvellä 12 vuotta. Hän on aiemmin pitänyt turkkilaislähtöisen miehensä Sakir Gûnesin kanssa ruokaravintoloita Haapajärvellä ja Nivalassa sekä Sievissä. Nyt ravintola on vain Sievissä...