Blogit
Vappu on poliittinen

Vappu on poliittinen

Pääsiäisen jälkeen toukokuun ensimmäinen päivä eli vappu on seuraava kevään merkittävä ajankohta. Siitä alkaen kesä on enää vain kuukauden päässä. Vapunpäivällä on monta merkitystä. Ylioppilailla on tapana pitää valkolakkejaan päässä tuolloin. Se on kalenterin mukaan myös Suomalaisen työn päivä, joten se on liputuspäivä.

Vapunpäivään liittyy selkeästi poliittinen puoli Suomessa, sillä eri puolueet laidasta laitaan kokoontuvat. Poliittiseen vasemmistoon kuuluvien puolueiden vapputilaisuudet ovat kuitenkin erilaisia, kuin niin sanottujen porvarillisten puolueiden tilaisuudet. Kun porvarillisten puolueiden tilaisuuksissa pidetään lähinnä poliittisia puheita, poliittinen vasemmisto on perinteisesti marssinut vappuna.

Suomen oloille on ollut leimallista, että poliittinen vasemmisto on ollut jakaantuneena. Eduskunnassa olivat edustettuina sosiaalidemokraatit eli SDP ja kommunistien peitepuolue 1920-luvulla, kunnes säädettiin kommunistilait.

Kommunistien vaalipuolue SKDL perustettiin vuonna 1944. Sosiaalidemokraateilla ja SKDL:llä oli erilliset vapputilaisuutensa Helsingissä, joten myös Haapajärvellä järjestettiin erilliset vappujuhlat. Kun kommunistit järjestivät vappumarssin Haapajärvellä vuonna 1948, sosiaalidemokraatit kokoontuivat teatteritalolla.

Vasemman laidan puolueiden yhteinen kannatus oli Suomessa suurempi sodanjälkeisinä vuosina verrattuna 2000-lukuun. Näin ollen poliittiset vappumarssit eivät rajoittuneet vain suuriin kaupunkeihin, vaan niitä järjestettiin myös pienillä paikkakunnilla, eikä Haapajärvi ollut poikkeus. Haapajärvellä järjestettiin vappumarsseja ainakin 1940-luvun lopulta alkaen. Marsseja järjestettiin vielä 1970-luvulla, mutta tämä toiminta hiipui 1980-luvulla.

Haapajärvellä järjestettiin poliittinen vappumarssi vielä vuonna 1993, jolloin paikkakunnalle oli kutsuttu SDP:n kansanedustaja Paavo Lipponen. Hänet valittiin SDP:n puheenjohtajaksi kesäkuussa 1993. SDP ja Vasemmistoliitto olivat oppositiossa tuolloin.

Suomi oli myös edelleen lamassa, ja työttömiä oli puoli miljoonaa. Vappu 1993 oli siis poliittisen vasemmiston mielenosoitus hallitusta vastaan. Vuosi 1993 oli myös viimeinen kerta, kun Haapajärvellä on järjestetty vappumarssi. Niitä järjestetään vielä suurissa kaupungeissa.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...