Blogit

Ihmettelyä

Lenkillä Pentin kanssa katselimme tien reunaan pykättyjä taloja. Vanhusten tulevia asuinpaikkoja. Arvelin koirulille, että tuossa me varmaan isännän kanssa kidutaan loppuaikoja, ellei sitten kotihoitoon kuolla.

Hirvittää tämä vanhusten kohtelu rakkaassa Suomessamme. Jatkuvasti saa lukea, miten yksin kotihoidon piirissä ikäihmiset ovat. Jopa kuolevat koteihinsa, kun tiedonkulku takkuilee. Kotona asuu ihmisiä, joiden paikka olisi turvallisessa hoitokodissa.

Miten monta uutista vielä joudumme lukemaan muistisairaiden harhailemisesta ja menehtymisestäkin?

Rahastus kyllä pelaa ja yksityisillä hoivayrityksillä on tuloksen tekeminen ainoa tavoite. Sitä sitten revitään työntekijöiden selkänahasta ja vanhusten jo valmiiksi pienistä eläkkeistä. Saalistajat ovat liikkeellä ja kohteena ovat jälleen kerran ne, jotka eivät pysty puoliaan pitämään.

Isossa Kirjassa Jeesus varoitti näin:” Hän sanoi heille: ” Katsokaa eteenne ja kavahtakaa kaikkea ahneutta. Eihän ihmisen elämä riipu hänen omaisuudestaan, vaikka sitä olisi runsaastikin.”

Sitten hän kertoi vertauksen rikkaasta miehestä, jolla oli paljon kaikkea hyvää tallessa ja hän huolehti vain miten sijoittaisi sen. Mutta tuli yö, jolloin Jumala nimitti häntä mielettömäksi ja vaati tilintekoon. Hänellä ei ollut rikkauksineen aarretta Jumalassa.

”Sinä mieletön, tänä yönä sinun sielusi vaaditaan sinulta pois. Kenelle sitten joutuu se, mitä olet hankkinut?” Jumala kysyi mieheltä aiheellisen kysymyksen.
Emme saa mukaan täältä mitään. Kun saaattokellot kläppäsevät ja multa kumahtelee arkulle, niin viimeiselle matkalle lähdetään yhtä vähin eväin kuin tänne tultiinkin.
Mutta me tässä vielä Pentin kanssa tallustellaan ja ihmetellään maailman menoa. Ja siinä kyllä riittää ihmettelemistä.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...