Uutiset
Mato koukkuun ja ongelle

Mato koukkuun ja ongelle

– Kun annan luvan, saatte hakea onget, madot ja kalapapit. Nyt kannattaa myös käydä vessassa ja pukea lämmintä päälle. Älkääkä unohtako ottaa vesipulloja mukaan, Aila Ruotsalainen ohjeistaa kuuttatoista rivissä seisovaa poikaa.
Luvan saatuaan nuoret kalamiehet rynnistävät sisälle Siiponkosken koulurakennukseen ja palaavat yhtä nopeasti takaisin. Onkireissu on yksi kalaleirin odotetuimmista hetkistä.

Kesän alussa pidettävä leiri on muodostunut jo perinteeksi. 4H yhdistää voimansa Haapajärven vapaa-ajan kalastajien kanssa, jotta leiriohjelmasta tulisi mahdollisimman monipuolinen ja innostava. Tänä vuonna mukana auttamassa on myös nuoria apuohjaajia sekä kalakummi Kauko Liuska. Liuska on luvannut näyttää illalla, miten kala käsitellään oikein, mikäli onkireissulta saadaan saalista.
– Tällaisilla leireillä nuoret oppivat heti niksit, jolloin kantapään kautta oppimiselta säästytään, Liuska toteaa.

Luonnon vihreys ja leuto ilma loivat hienot puitteet onkireissulle.

Vaikka kalastaminen on monille leiriläisille jo ennestään tuttua, ei leirille tullessa tarvitse olla valmis kalamies. Kaksipäiväisellä leirillä nuoret saavat tehdä omat onkensa ja kalapapit, harjoitella perhovavan käsittelyä sekä oppia, mitkä ovat hyviä kalastustapoja. Vahvasti kalastuspainotteisella leirillä on sään salliessa myös mahdollisuus kokeilla vetouistelua, mitä kaikki eivät kotioloissa ole päässeet harjoittamaan.
– On mukava nähdä, miten innoissaan nuoret tulevat esimerkiksi kalasaaliitaan esittelemään. Toivon, että leiriltä jää käteen paljon uusia taitoja, kuten se, miten mato laitetaan koukkuun tai miten kala käsitellään oikein, Ruotsalainen kertoo.

Yhdeksän vuotiailta Jesper Kilpeläiseltä ja Eemeli Kaattarilta löytyvät kotoa omat kalastusvärmeet, joita on hyvä käyttää niin lähijoella kuin kauemmilla kala-apajillakin kalastaessa. Poikien isät ja papat ovat opettaneet heidät kalastamaan, mutta leirin aikana heidän taitonsa ovat kehittyneet.
– Leirillä on ollut tosi kivaa, ja hauskinta on ollut kalassa käyminen. Kaikista parhaita saaliita olisivat kirjolohet ja tietyt särkikalat, pojat tuumaavat ennen kuin lähtevät juoksujalkaa onkimaan oman ryhmänsä kanssa.

Elias Aitto-oja nappasi joesta nopeasti saalista.

Kalamiehet jakaantuvat eri puolille Siiponkosken maastoa onkimaan, jotta kaikilla olisi mahdollisuus saada saalista. Houkutellakseen kaloja lähemmäs koukkua Liuska heittää veteen kauraryyneistä, leipäjauhoista ja mausteista sekoitettua mäskiä. Onkijoiden koukkuihin tarttuukin nopeasti jos jonkinnäköistä saalista.
– Jonkin verran on tullut kalasteltua, mutta ehdottomasti paras saalis on ollut virvelillä pyydetty kolmen kilon hauki, Elias Aitto-oja, yksi nuorista kalamiehistä, toteaa juuri pyytämäänsä kalaa esitellen.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä

Syksyn seurakuntavaaleihin asettautuu Haapajärvellä ehdokkaita neljästä valitsijayhdistyksestä. Nykyisen kirkkovaltuuston ryhmien paikkajaon mukaisessa suuruusjärjestyksessä ehdokkaat ovat: Uusi Viini –ehdokaslista: Aino Eronen, Tiina Järvenpää, Katja Koistila, Timo Koskela, Erkki Leppälä...

Piia aloitti Ärräkauppiaana

Piia aloitti Ärräkauppiaana


Piia aloitti Ärräkauppiaana

Haapajärven R-kioskin uutena kauppiaana aloitti maanantaina Piia Gûnes. Hän on kotoisin Sievistä ja asunut Haapajärvellä 12 vuotta. Hän on aiemmin pitänyt turkkilaislähtöisen miehensä Sakir Gûnesin kanssa ruokaravintoloita Haapajärvellä ja Nivalassa sekä Sievissä. Nyt ravintola on vain Sievissä...


Mies kuoli rivitalon palossa


Mies kuoli rivitalon palossa

Haapajärven Hallakankaantiellä syttyi asuntopalo maanantain ja tiistain välisenä yönä. Rivitalon päätyhuoneistossa olleen tulipalon sammutustöissä asunnosta löytyi keski-ikäinen vainaja, joka on paikkakuntalainen mies. Tuli oli palanut perusteellisimmin makuuhuoneen sängyn luona. Poliisi...