Uutiset
Ruokapäiväleirillä lapset saavat tehdä omat ateriansa

Ruokapäiväleirillä lapset saavat tehdä omat ateriansa

-Kokkaaminen on hauskaa. Lempiruokaani leirillä on ollut lihapullat ja perunamuusi, kertoo leiriläinen Noomi Laitila.

Ilmapiiri leirillä oli innostunut, kun leirin vetäjä antoi reseptit lapsille. Laitettuaan essut päälle, lapset rupesivat etsimään oikeita ainesosia ja välineitä kokkaamista varten. Käsien pesuakaan ei unohdettu!

Haapajärven yläasteen kotitalousluokassa istui kymmenen tarkkaavaista 8-12 -vuotiasta lasta. He kuuntelivat, kun Aila Ruotsalainen kertoi heille, mistä syömämme ruoka on peräisin. Meneillään oli 4h-järjestön järjestämä ruokapäiväleiri.

Ruokapäiväleiri on järjestetty jo useana vuonna valtakunnallisesti, mutta vasta tänä vuonna leiri järjestettiin ensimmäisen kerran Haapajärvellä. Leiriä vetävät 4h-järjestön toiminnanjohtaja Aila Ruotsalainen sekä kaksi nuorta apuohjaajaa.

Joka päivä leirillä on vetäjien lisäksi kaksi Maaselän Marttaa, jotka ovat lasten mukana valmistamassa aterioita. Leirillä käydään vain päivisin, neljän-viiden päivän ajan. Leirin jokainen päivä on kuuden tunnin mittainen, johon sisältyy lounaan sekä välipalan kokkaaminen. Päivittäin leirillä on myös ulkoliikuntaa tunnin verran. Leiriläiset ovat samat joka leiripäivä, mutta lasten kanssa olevat Martat vaihtuvat päivittäin.

-Leiriläiset oppivat leirin aikana valmistamaan erilaisia ruokia. Leiri sisältää myös ruokatietoutta. Opettelemme lasten kanssa tunnistamaan juureksia. Leirillä on myös aistiharjoituksia, joissa lapset saavat tunnistella eri aineksia. Kaiken tämän lisäksi leiriläiset oppivat myös, miten tärkeää liikunta on, Ruotsalainen kertoo.

-Leirin aikana ruuan valmistuksen lisäksi jokaiseen päivään sisältyy jotain kädentaitoja. Me olemme tehneet leirillä koruja, massatöitä sekä leirin aluksi jokainen lapsi sai koristella itselleen oman essunsa, jonka he saavat mukaansa kotiin leirin päättyessä.

-Leirillä olemme miettineet myös tarjoilua sekä hyviä tapoja, Ruotsalainen toteaa.

-Ruuan laittamisen lisäksi leiriin kuuluu myös vierailu Salmelan myllyllä sekä Niemelän lammastilalla, joissa vierailemme viimeisenä leiripäivänä, sanoo Ruotsalainen.

Leiriläiset ovat pitäneet leiristä ja kokkaamisesta.

-Leirillä on ollut kivaa ja kokkaaminen on mukavaa, toteavat leiriläiset Siiri Finnilä sekä Miila Turpeinen

-Parasta ruokaa leirillä on ollut uunikala! tytöt sanovat.

Kuvat ja teksti: Tiia Ahmaoja

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä


Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Kari Isotalus vastaa puhelimeen Sveitsin Zumikonista, Zürichin kupeesta. Tunnelmat ovat aurinkoiset niin kelien kuin mielen osalta. Sveitsissä nautitaan loppukesän +27 asteen lämmöstä ja edessä on finaaliviikonloppu (22.-23.9.) maan pesäpallomestaruusturnauksessa. Sitä Isotalus odottaa jälleen...


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä

Syksyn seurakuntavaaleihin asettautuu Haapajärvellä ehdokkaita neljästä valitsijayhdistyksestä. Nykyisen kirkkovaltuuston ryhmien paikkajaon mukaisessa suuruusjärjestyksessä ehdokkaat ovat: Uusi Viini –ehdokaslista: Aino Eronen, Tiina Järvenpää, Katja Koistila, Timo Koskela, Erkki Leppälä...

Piia aloitti Ärräkauppiaana

Piia aloitti Ärräkauppiaana


Piia aloitti Ärräkauppiaana

Haapajärven R-kioskin uutena kauppiaana aloitti maanantaina Piia Gûnes. Hän on kotoisin Sievistä ja asunut Haapajärvellä 12 vuotta. Hän on aiemmin pitänyt turkkilaislähtöisen miehensä Sakir Gûnesin kanssa ruokaravintoloita Haapajärvellä ja Nivalassa sekä Sievissä. Nyt ravintola on vain Sievissä...