Uutiset
Eukko olalle ja huumorimielellä maaliin

Eukko olalle ja huumorimielellä maaliin

Monille nimi rosvo Ronkainen ei sano mitään, mutta kyseessä on mies, joka vuosisatoja sitten kyllästyi asumaan kotonaan huomattuaan naineensa oikean pirttihirmun. Ronkainen kantoi eukkonsa metsään, muutti piilopirttiin asumaan ja eksyi myöhemmin rosvoporukoihin. Taru on vanha, mutta toimii varsinkin Sonkajärveläisille ja niille, jotka eukonkantokisoihin osallistuvat, oivana innoittajana.

– Liikuntaryhmissä kisat ovat nousseet pari kertaa esille, mutta ajatus osallistumisesta jäi kiireiden vuoksi taka-alalle. Nyt kuitenkin löytyi aikaa toteuttaa meikäläisen hulluja ideoita, ja kun pieni emäntäkin on, eivät kisat olisi mahdottomuus, Juhani Pavloff toteaa.
Vaikka Pavloffit ovat ennenkin harjoitelleet yhdessä muun muassa juoksutapahtumia varten, ovat eukonkantokisat pariskunnalle uusi kokemus.

– Se oli joku ilta, kun istuimme olkkarissa ja Juhani ehdotti osallistumista. Sanoin leikillä, että osallistutaan ja jo seuraavana päivänä lähdimmekin kentälle harjoittelemaan. Lapset olivat kyllä aluksi kauhuissaan, että ette te voi olla noin noloja, mutta tutut ovat tottuneet meidän outoihin tempauksiin, Ulla Pavloff kertoo.

Pavloffit ovat päättäneet osallistua kisoihin leikkimielellä, ja tarkoitus onkin päästä tutustumaan paremmin tapahtumaan ja kilparataan. Kisoissa rata on 253,5 metriä pitkä, ja matkan varrella on metrin syvyinen vesieste, muutama 180-asteen mutka sekä kaksi 80 senttiä korkeaa estettä. Harjoittelua varten Pavloffit ovat rakentaneet omalle kentälleen oikeaa rataa vastaavan reitin.

– Meidän radallamme on hyppyeste, rengaseste sekä sammalikko, joka tekee radasta haasteellisemman. Vesiestettä emme voineet laittaa, vaikka lapset kuinka ehdottivat, että kaivettaisiin kuoppa kenttään. Meillä on kuitenkin puomit korvaamassa vesiestettä, pariskunta kertoo.

Pavloffit ovat ottaneet harjoitteluunkin mukaan huumorimielen, ja rataa kuljetaankin päivän kunnon mukaan. Vaimo kyydissä Juhani harjoittelee yleensä pari kertaa viikossa, mutta yksin hän treenaa useammin.
– Harjoittelen päivämäärän mukaan, eli jos päivä on 17. juoksen radan 17 kertaa ympäri. Yksin on mahdollisuus tehdä nopeusharjoituksia ja harjoitella lähdön räjähtävyyttä, Juhani selventää.

Hurjinta eukonkannossa on varmasti nähdä eukko roikkumassa kyydittäjän selässä pää alaspäin. Säännöissä annetaan tosin lupa kantaa eukkoa sylissä tai selässä ja miten päin vain, mutta Pavloffit ovat todenneet pää alaspäin -asennon keveimmäksi. Eukon ei myöskään tarvitse aina olla nainen, sillä kriteerinä on vain se, että painoa on vähintään 49 kiloa ja päätä suojaamassa kypärä.

– Monet ihmettelevät, miten voin olla siinä asennossa ilman pääkipua, mutta ei se ole hurjaa eikä veri mene edes päähän. En ole kertaakaan pudonnut kyydistä, sillä asento on aika tukeva, kun pidän omista jaloistani kiinni. Huomasin tosin, että hitaassa vauhdissa kyydissä oleminen on paljon vaikeampaa kuin nopeassa vauhdissa, Ulla toteaa.

Mikäli eukko tippuu selästä kesken kisan, on hänet nostettava heti takaisin. Muut kisan säännöt koskevat varusteita, sillä tietynlaiset kengät ovat kielletyt eikä kantamisen apuna saa käyttää reppua tai kantoliinaa. Pavloffeiden mukaan paras asuvalinta on simppelit ihonmyötäiset asut.

– Mietimme ensin hauskoja asuja, mutta totesimme, että ne voivat hidastaa matkan tekoa. Yksi kisan sarjoista painottuukin vaatteisiin, sillä neljän henkilön joukkuekisassa paras asu ja innokkuus ratkaisevat, mutta emme viitsineet ruveta etsimään kantajia, Pavloffit kertovat.

Sen sijaan kaksikko aikoo osallistua virallisiin MM-kisoihin ja ikämiesten sarjaan. Näissä sarjoissa voittajan ratkaisee aika, ja omalla radallaan Pavloffit ovatkin päässeet jo lähelle ikämiesten sarjan kärkihujakoita.
– On todella helppoa upota arjen kiireisiin, joten on hyvä, että eukonkanto tuo yhteistä tekemistä lasten ja koirienkin juostessa kentällä mukana. Harjoittelujen mukaan ei pitäisi olla mitään estettä osallistua uudestaan ensi vuonna, kunhan aikaa jää firman ja perheen pyörittämiseenkin, Juhani toteaa.

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Olli Romppasen töitä Aasian taidebiennaalissa

Olli Romppasen töitä Aasian taidebiennaalissa


Olli Romppasen töitä Aasian taidebiennaalissa

Aasian 18. taidebiennaali, maanosan suurin nykytaidetapahtuma on parhaillaan meneillään Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa. Suomea tapahtumassa edustaa mediataiteilija Olli Romppanen (s. 1984), jonka valokuvateoksia nähdään biennaalin päänäyttelyssä. Osa teoksista on kuvattu Haapajärvellä ja...

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä


Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Kari Isotalus vastaa puhelimeen Sveitsin Zumikonista, Zürichin kupeesta. Tunnelmat ovat aurinkoiset niin kelien kuin mielen osalta. Sveitsissä nautitaan loppukesän +27 asteen lämmöstä ja edessä on finaaliviikonloppu (22.-23.9.) maan pesäpallomestaruusturnauksessa. Sitä Isotalus odottaa jälleen...


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä

Syksyn seurakuntavaaleihin asettautuu Haapajärvellä ehdokkaita neljästä valitsijayhdistyksestä. Nykyisen kirkkovaltuuston ryhmien paikkajaon mukaisessa suuruusjärjestyksessä ehdokkaat ovat: Uusi Viini –ehdokaslista: Aino Eronen, Tiina Järvenpää, Katja Koistila, Timo Koskela, Erkki Leppälä...