Blogit

Tulkaa isäni siunatut

Hän oli hiljainen ja vaatimaton, kuin elämän teatterin kuiskaajan virkaa hoitava henkilö. Näytöksen jälkeen muut seisovat yleisön edessä ja ottavat vastaan suosionosoitukset ja kiitokset. Hän poistuu paikalta vähin äänin.

Hän näkee kadulla hätää kärsiviä ihmisiä ja tekee kuin laupias samarialainen. Pysähtyy auttamaan. Vaaran vuosina hän seisoi etulinjassa, hoiti haavoittuneita, piti kotirintaman pystyssä. Itki itkunsa yksin ja jatkoi uurastusta herkeämättä.

Maan hiljaiset ja nöyrät. Sitä he ovat edelleenkin. Unohdettuina yksinäisiin koteihin hyvän hoidon nimissä tai säilytettyinä laitoksiin, joissa kenelläkään ei ole tarpeeksi aikaa. Täytyy tuottaa voittoa ahneitten omistajien jo pulloillaan oleviin taskuihin. Se revitään vähien työntekijöitten selkänahoista, vanhusten ruuasta ja hoitotarvikkeista. Vaippojahan ei tarvitse vaihtaa kovin monta kertaa vuorokaudessa.  Ei tarvitse viedä hoidettavia ulos, ei virkistystoimintaan. Palvelutalo, mikä harhaan johtava nimitys se monesti onkaan.

Mutta hiljaisilla ei ole puolustajia. Emme näe kymmeniä tuhansia marssimassa heidän puolestaan. Kuulemme vain jatkuvia vaikerruksia valtiovallan taholta, miten nämä heikot ja avuottomat ovat vain painolastia, miinusmerkkejä budjettikirjoissa.
Mutta tulee aika, kun kaikki seisovat valkoisen istuimen edessä. Kuvittelen, miten nämä maahan poljetut seisovat sielläkin jossain takarivissä. Röyhkeät kyynärpää taktiikkaa käyttäneet ahneet tönivät toisiaan, jotta heillä olisi paras paikka etualalla.

Mutta silloin valtaistuimella istuva, jolla on tulisilmät, viittaa kädellään, jossa näkyy naulanjäljet. Mies kutsuu takarivissä olevia luokseen sanomalla: ” Tulkaa minun isäni siunatut ja omistakaa se valtakunta, joka on ollut teille valmistettuna maailman perustamisesta asti.”

Mitä sitten tapahtuu niille, jotka tässä maailmanajassa riistivät ja sortivat heikompia? Senkin voi lukea Kirjasta, jonka sivut kääntyvät huimaavaa vauhtia loppua kohden.

Sirpa Koski

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...