Blogit

Tylyt terveiset pääministerille

Suomen jäsenyys Euroopan unionissa tuli voimaan samalla, kun vuosi 1994 vaihtui vuodeksi 1995. EU ei ollut suosiossa haapajärvisten keskuudessa. Kun EU-jäsenyydestä järjestettiin kansanäänestys vuonna 1994, enemmistö vaaliuurnille menneistä haapajärvisistä äänesti sitä vastaan. Erityisesti maanviljelijät vastustivat EU-jäsenyyttä. Sillä oli vaikutuksensa heidän elämäänsä, sillä EU:lla on yhteinen maatalouspolitiikka.
Suomessa järjestettiin myös eduskuntavaalit maaliskuussa 1995. Sitten SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen muodosti hallituksen, jonka ulkopuolelle Suomen Keskusta jäi. Uusi hallitus aikoi toteuttaa menojen leikkauksia, jotka kohdistuivat myös maataloustukeen.
Maanviljelijät joutuivat opettelemaan uusien tukihakemusten täyttämisen tässä tilanteessa. Opittavaa oli paljon, joten maaseutulautakunta ja MTK järjestivät koulutustilaisuuksia. Mielialoista kertoo se, mitä eräät maanviljelijät sanoivat yhdessä koulutustilaisuudessa. Heidän mukaansa maataloustukia leikkaava pääministeri Lipponen ei ollut tervetullut ainakaan Haapajärven Autiorannalle ja Oksavalle.
Maanviljelijöiden tylyt terveiset Lipposelle mainittiin Maaselkä-lehden jutussa. Sitten yllättäen Iltalehdestä otettiin yhteyttä Maaselän toimitukseen, koska siellä tahdottiin tietää asiasta enemmän. Miten tämä oli mahdollista? Todennäköisesti joku haapajärvinen sosiaalidemokraatti oli postittanut Maaselän kirjoituksen Helsinkiin, missä se edelleen päätyi Iltalehdelle. Näin haapajärvisten maanviljelijöiden terveiset päätyivät valtakunnallisen Iltalehden sivulle.
Lipponen oli pääministerinä vielä vuonna 1999, jolloin maanviljelijät järjestivät suurmielenosoituksen Helsingissä. Tähän mielenosoitukseen oli monia syitä, joista yksi oli tyytymättömyys Lipposen hallituksen maatalousministeriä Kalevi Hemilää kohtaan.
Lipponen oli vieraillut Haapajärvellä kaksi kertaa vuonna 1993, jolloin hän oli vielä oppositiopuolueen kansanedustaja. Hän ei vieraillut Haapajärvellä pääministerikaudellaan, mutta paikallisten maanviljelijöiden terveiset eivät välttämättä vaikuttaneet pääministerin aikatauluun.

Petri Isoniemi

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...