Blogit
Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti.

Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt, miten monenlaisiin asioihin ne ovat tarttuneet. Miesten kädet ovat kantaneet aseita, kun isänmaata uhkasi vaara. Tarttuneet lumisessa metsässä sahaan tai tehtaissa käyneet raudan kimppuun. Seisoneet kädet ristiin puristuneina pellon reunassa, kun maasta nousi hallan huuruinen henki.

Hiljainen naisten armeija piti sotavuosina pystyssä kotirintamaa ja korjasi sodan jättämiä jälkiä haavoittuneiden miesten sisikunnasta. Kantoi tulevaa elämää uskoen ja toivoen.

Nyt eräät kädet ovat työnsä tehneet. Jalkojen ei enää tarvitse kiirrehtää mihinkään. On vain aavistettava henkäys kertomassa viimeisien metrien uuvuttavasta matkasta. Pitkäkin elämä on Jumalan ajanlaskussa kovin, kovin lyhyt.

Psalmin kirjoittaja toteaakin: ”Katso, kämmenen leveydeksi sinä teit minun päiväni, ja minun elämäni on sinun edessäsi niin kuin ei mitään. Vain tuulen henkäys ovat kaikki ihmiset, kuinka lujina seisokootkin.”

Miten paljon kuitenkin tuohon kämmenen leveyteen mahtuu. Lapsuuden suuri sisarusparvi, nuoruus, oma perhe ja vuosikymmenten työ keskellä kasvavaa uutta ikäluokkaa. Niitä, joiden elämä on ollut paljon helpompaa, tie tasoitettu valmiiksi. Noiden monien uhrautuvien käsien työllä.  Maan hiljaiset.

Elokuun aamu, aurinko saattaa lämpimillä säteillään lähtijän matkaan.  Lauri Pohjanpään runossa Väsyneet kädet kirjoitetaan kauniisti näin:

Kädet paljon työtä tehneet,
mua lassa kantaneet,
kädet väsyneet, kädet rakkaat,
mun puolestain rukoilleet.
Ne peitteellä hiljaisina
on suonin sinisin.
Ne viimeisen, viimeisen kerran
on käyneet ristihin.

Sirpa Koski

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Varusmiehiä vuorilla

Varusmiehiä vuorilla


Varusmiehiä vuorilla

Asepalvelus merkitsee suurta muutosta nuorelle suomalaiselle, koska se tarkoittaa monelle matkaa tuntemattomalle paikkakunnalle. Matka palveluspaikkakunnalle voi olla myös hyvin pitkä. Siksi asevelvolliset viettävät väistämättä osan lomistaan julkisissa kulkuvälineissä, joko linja-autoissa tai...