Uutiset
Musiikki opettaa ymmärtämään elämää

Musiikki opettaa ymmärtämään elämää

Se, että klassinen laulaja löytää oman sävelkorkeutensa, vaatii yleensä paljon aikaa ja työtä. Oli äänialana sitten baritoni, tenori tai basso, ei laulaja omaksu musiikkia, mikäli ei ole valmis tekemään töitä sen eteen. Aapo Romppasen mukaan klassiselle laulajalle ei ole tiedossa pikavoittoja, sillä edistyminen on pitkäjänteistä.

– Olen nähnyt vaatimattomankin kuuloisten laulajien kehittyvän rumasta ankanpoikasesta joutseneksi. Toiset uusivat nahkansa muutamassa vuodessa, kun taas toiset kehittyvät hitaammin. Usein kehittyminen tapahtuukin kausittain eli joinakin vuosina kehitystä tapahtuu tosi paljon ja joinakin tulee notkahduksia. Yleisesti ottaen ihmiset tykkäävät laulaa, mutta esiintymiseen liittyy estoja ja pelkoja, Romppanen tuumaa.

Romppanen on itse esiintynyt niin kuoroissa kuin yksinkin, joten hän voi kokemuksella myöntää sopivan jännityksen parantavan suoritusta. Liikajännitys voi kuitenkin viedä nautinnon, eikä siinä tilanteessa ole muuta ratkaisua kuin kavuta estradille aina vain uudelleen.

– Esiintyminen on jatkuvaa itsensä haastamista, kunnes siitä oppii nauttimaan, Romppanen kiteyttää.

Haapajärveltä kotoisin oleva Romppanen on tällä hetkellä elämänsä risteyskohdassa. Nuori mies valmistui keväällä yliopistosta opiskeltuaan kauppa- ja kasvatustieteitä Joensuussa, ja suunnittelee nyt paluumuuttoa takaisin kotikonnuilleen vaimonsa, poikansa ja koiransa kanssa.

Opiskeltuaan Joensuussa musiikkia konservatoriossa Romppanen ymmärsi haluavansa satsata enemmän musiikkiin. Siksi hän haki opiskelemaan Jyväskylän ammattikorkeakouluun musiikkipedagogiksi ja sai kuin saikin paikan.

– Olen tämän vuoden töissä Reisjärven kristillisessä opistossa hankekoordinaattorina, joten minulla on vuosi aikaa jalostaa oppimiani taitoja töitä tekemällä ja miettiä, otanko Jyväskylän paikan vastaan vai jatkanko kauppatieteilijänä tai teenkö opetushommia. Jos kotiudun perheeni kanssa hyvin ja viihdyn täällä, voi olla, että musiikki jää harrastetasolle, Romppanen pohdiskelee.

Romppanen on ollut jo pienestä asti melodisesti lahjakas. Lapsuuteen kuului niin viulun soittamista kuin nuorisokuorossa esiintymisiäkin, kunnes kiinnostus yksinlauluihin heräsi. Vuosien kuluessa miehen elämään kuului kuitenkin myös hetkiä, jolloin musiikki ei mahtunut mukaan kuvioihin.

– Näin jälkeenpäin en voi ymmärtää, miten pystyin jossain vaiheessa elämään niin vähällä musiikilla. Onneksi konservatorion ammattiopinnot vetivät minut täysin mukanaan.

Lisää luettavaa

Olli Romppasen töitä Aasian taidebiennaalissa

Olli Romppasen töitä Aasian taidebiennaalissa


Olli Romppasen töitä Aasian taidebiennaalissa

Aasian 18. taidebiennaali, maanosan suurin nykytaidetapahtuma on parhaillaan meneillään Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa. Suomea tapahtumassa edustaa mediataiteilija Olli Romppanen (s. 1984), jonka valokuvateoksia nähdään biennaalin päänäyttelyssä. Osa teoksista on kuvattu Haapajärvellä ja...

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä


Isotalus pelaa pesistä Sveitsissä

Kari Isotalus vastaa puhelimeen Sveitsin Zumikonista, Zürichin kupeesta. Tunnelmat ovat aurinkoiset niin kelien kuin mielen osalta. Sveitsissä nautitaan loppukesän +27 asteen lämmöstä ja edessä on finaaliviikonloppu (22.-23.9.) maan pesäpallomestaruusturnauksessa. Sitä Isotalus odottaa jälleen...


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä


Seurakuntavaaleissa neljä listaa Haapajärvellä

Syksyn seurakuntavaaleihin asettautuu Haapajärvellä ehdokkaita neljästä valitsijayhdistyksestä. Nykyisen kirkkovaltuuston ryhmien paikkajaon mukaisessa suuruusjärjestyksessä ehdokkaat ovat: Uusi Viini –ehdokaslista: Aino Eronen, Tiina Järvenpää, Katja Koistila, Timo Koskela, Erkki Leppälä...