Blogit
Varusmiehiä vuorilla

Varusmiehiä vuorilla

Asepalvelus merkitsee suurta muutosta nuorelle suomalaiselle, koska se tarkoittaa monelle matkaa tuntemattomalle paikkakunnalle. Matka palveluspaikkakunnalle voi olla myös hyvin pitkä. Siksi asevelvolliset viettävät väistämättä osan lomistaan julkisissa kulkuvälineissä, joko linja-autoissa tai junissa.

Eräillä haapajärvisillä asevelvollisilla oli kuitenkin aikaisemmin mahdollisuus suorittaa palveluksensa kotipaikkakunnan alueella. Kyseinen paikka oli Haapajärven Vuortenvuoren asevarikko eli Asevarikko 8. Samalla tämä merkitsi sitä, että asevarikolla oli myös sellaista kantahenkilökuntaa, jonka tehtäviin kuului varusmiesten kouluttaminen.

Asevarikolle saapui joukko varusmiehiä vartiointitehtäviin Oulusta vuonna 1964, mutta varsinainen koulutusosasto perustettiin vuonna 1969. Siihen kuuluivat johtajan lisäksi komento- ja huoltojoukkue, kaksi sissijoukkuetta, joista jokaisessa oli kolme ryhmää, ja myös kranaatinheitinryhmä ja pioneeriryhmä jonkin aikaa.

Haapajärven asevarikolla palveli yleensä muutamia kymmeniä varusmiehiä samaan aikaan, mutta joskus enintään noin sata varusmiestä. Varusmiesten palvelus ei alkanut Haapajärvellä. Maaselkä-lehti kertoi vuonna 1979, että varusmiesjohtajien ja erikoismiesten palvelus alkoi Kajaanissa, mutta he siirtyivät Haapajärvelle palveluksen aikana.

Miehistöön lukeutuvat sissit viettivät alokasaikansa Oulussa, minkä jälkeen he siirtyivät Haapajärvelle sissikoulutukseen. Puolustusvoimat luopuivat hevosista, joten miehistöön kuului myös autonkuljettajia. He aloittivat palveluksensa Kajaanissa, ja alokasajan jälkeen oli vuorossa siirtyminen Haapajärvelle.

Haapajärven asevarikolla on järjestetty myös reserviläisten kertausharjoituksia. Erään haapajärvisen reserviläisen sotilaspassi paljastaa, että hän osallistui Vartiokomppanian harjoitukseen asevarikolla vuonna 1970. Haapajärven alueella järjestettiin myös suuri sotaharjoitus vuonna 2002.

Muutos on pysyvä olotila puolustusvoimissa. Yksi monista muutoksista on ollut sellainen, että varusmiesten kouluttaminen Haapajärven asevarikolla lopetettiin vuonna 1986. Siviileillä on ollut myös mahdollisuus nähdä asevarikon alueella sellaisia paikkoja, jotka ovat olleet heiltä suljettuja aikaisemmin.

Petri Isoniemi

Kirjoita kommentti

Lisää luettavaa

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä


Itä-Pohjanmaata tehtiin Haapajärvellä

Lukutaito lisääntyi Suomessa sen jälkeen, kun oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vuonna 1921. Lukutaitoisten haapajärvisten täytyi tyytyä tietenkin muualla Suomessa tehtyihin sanomalehtiin vielä silloin, kun kotipaikkakunnalla ei tehty omaa paikallislehteä. Maakuntalehdet ja aluelehdet laativat...

Rauha

Rauha


Rauha

Istun terassillani riipputuolissa. Katos antaa armahtavan varjon polttavassa helteessä. Istun silmät kiinni kuunnellen vienoja tuulikelloja, jotka helisevät tuulessa. Hetkeksi tavoitan sen lapsuuteni huolettomuuden, joka oli silloin se tavallinen mielentila. On kesä, hyppelen maantieltä kotiini...

Hiljaiset kädet

Hiljaiset kädet


Hiljaiset kädet

Miten noista käsistä onkaan tulleet noin pienet ja hennot. Ne lepäävät peitteellä liikkumattomina, kuin sanoen, että kaikki on nyt tehty. Vuosikymmenten askareet, monenlaiset päivät ovat liukuneet ohitse ihan kuin huomaamattomasti. Usein olen katsellut vanhusten käsiä ennenkin ja miettinyt...